Čak trećina hrane proizvedene u svetu se baci, verovali ili ne. Potrudite se da ne doprinosite i sami ovoj šokantnoj statistici UN i sačuvajte kućni budžet od nepotrebnih troškova, prenosi Lisa.rs.
Kod očuvanja svežine namirnica, veoma je važan njihov ispravan raspored u frižideru, ali sitni trikovi takođe mogu da pomognu.
Obratite pažnju na to da raspored hrane u frižideru utiče na gojenje, a OVDE pročitajte opširnije o tome.
Da bi banane duže očuvale svežinu, nemojte ih držati u "buketu" u kojem ste ih kupili, već ih razdvojte jednu od druge. Na taj način se usporava proces njihovog zrenja, što znači da - ako su pomalo zelene kad ih kupite, možete ih ostaviti dan-dva pa tek onda razdvojiti.
Da bi beli i crni luk održali svežinu, nemojte ih čuvati u najlonskim kesama niti u frižideru. Idealno bi bilo da stoje u papirnim kesama, a najbolje je da čak i na njima probušite rupice kako bi oko glavica luka cirkulisao vazduh.
Ako vam beli luk proklija, ne bacajte ga, jer je bogatiji antioksidansima, a više o tome pročitajte OVDE.
Da bi zelena salata ostala što duže sveža, najbolje je da je držite u frižideru i to u posudi s poklopcem, ali i da je zaštitite od vlage koja će se s njegove donje strane skupljati. Zato je najbolje da preko salate stavite papirni ubrus i da ga menjate kad se potpuno skvasi.
Kako zelena salata može da vam pomogne da ugodnije spavate saznajte OVDE.
I jela koje prime miris nekih drugih namirnica u frižideru mogu postati neupotrebljiva, pa zato pročitajte OVDE kako da vaš frižider bude uvek uredan i bez mirisa.