Tradicija

Kako napraviti i ukrasiti božićnu česnicu: Ubacite i novčić za sreću tokom cele godine!

Postoji verovanje da će sve što pipnete rukama ulepljenim testom biti plodnije tokom čitave godine, a od mesta do mesta običaji pripreme česnice variraju
Nutricija 05.01.2015. - 11:13h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Neizostavni deo božićnog ručka u srpskoj tradiciji svakako je česnica. Domaćica na božićno jutro mesi okrugli hleb, u koji se tradicionalno stavlja novčić za privlačenje bogatstva, parčence svinjskog mesa, otkinuto od pečenice, parčence badnjaka za blagostanje i mir u domu i razni sitni predmeti.

 

Veruje se da će osoba koja pronađe novčić u božićnoj pogači  biti posebno srećna u narednoj godini, a novčić se čuva sledećih 12 meseci.

 

Kako proslavljamo Badnji dan i Božić, pročitajte OVDE - Tradicionalni običaji!

 

U nekim krajevima, za mešenje testa za česnicu koristi se voda umesto mleka, a donosi se na božićno jutro sa izvora ili iz bunara, u koje se baca pregršt žita. Takođe, negde se veruje i da brašno treba uzimati samo iz pune vreće, ali u današnje vreme se takav običaj skoro potpuno izgubio.

 

U istočnoj i južnoj Srbiji, domaćini rukama ulepljenim od testa hvataju voćke, košnice i stoku, kako bi bili što plodniji tokom cele godine.

 

Hrast je sveto drvo starih Slovena: Simbol snage, dugovečnosti, duhovnog i materijalnog bogatstva!

 


Recept za tradicionalnu česnicu:

 

Sastojci: 2 jaja, kockica kvasca, 500 ml mleka, 1 kg brašna, malo soli i predmeti koje ćete staviti unutra.

 

Glavna zvezda slavske trpeze - Kako napraviti i ukrasiti slavski kolač prema starom receptu, pročitajte OVDE!

 

Priprema: U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.

 

Nakon što se testo dobro izmesi, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte je kao pogaču i ubacite novčić.

 

OVDE preuzmite malo drugačiji recept za božićnu česnicu!

 

Pecite česnicu u podmazanom plehu. Postoje različiti običaji kad je reč o ukrašavanju - možete je išarati ubodima male grančice ili samo premazati razmućenim jajetom pre pečenja. Ako ste ljubitelj tradicije, vašu česnicu ukrasite simbolima poput hristograma, zvezde, krugova ili otiska ključeva i češlja.

 

Napravite jestive praznične ukrase i poklončiće - 3 recepta za medenjake i mnogo načina da ih iskoristite! (FOTO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...