Najradosniji hrišćanski praznik

Šta valja raditi na Božić

Ujutru se bavite onim što vam je tokom godine zadavalo muke, testo sa ruku domaćica koje su pravile česnicu treba staviti na voćke koje su slabo rađale, a nekada je značajnu ulogu u božićnim običajima imala božićna sveća
Lifestyle
08:42h Autor:
Šta valja raditi na Božić
Foto: Tanjug

Postoje različiti običaji u vezi sa Božićem, ali ovo su stvari koje bi trebalo da radite danas:

1. Sve što vam je zadavalo muke tokom godine u božićno jutro trebalo bi da radite, i više neće predstavljati problem.

2. Vodom u kojoj je opran sud za mešenje česnice zalivaju se voćke da bi bolje rodile ili se ona sipa u saksije sa cvećem da bi lepše cvetalo.

3. Testo koje ostaje na rukama domaćice posle mešenja česnice ona stavlja na voćke koje su slabo rodile, da bi naredne godine dale više ploda.

4. Negde se gata na plećki od pečenice. Ako na kosti kada je izvučemo iz pečene plećke ostane mesa, veruje se da će stoka te godine biti plodna.

5. Od konopca kojim je vezan naramak slame unet u kuću trebalo bi na Božić, ujutro, u dvorištu napraviti krug i u njega staviti kukuruz i pšenicu za kokoške. Veruje se da će one tokom cele godine jaja nositi na jednom mestu.

6. Nekada je značajnu ulogu u božićnim običajima imala božićna sveća. Neke porodice palile su je već na Badnje veče ili obavezno u vreme ručka prvog dana Božića. Sveću pali domaćin sa tri vlati pšenice ili slame koja se izvlači ispod božićne trpeze. Sveća se nije gasila duvanjem, već vinom iz pune flaše.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs