Korisno znati

Lekovito ulje origana: Deluje protiv 25 različitih bakterija, štiti od gripa, eliminiše loš zadah!

Ulje origana pomaže i kod prekomernog znojenja i lošeg zadaha, ubija parazite, pomaže kod upale mišića, tetive, zglobova, sprečava infekcije
Nutricija 28.11.2014. - 21:28h Autor: nadlanu.com
Foto: Shutterstock

Origano je samonikla, mediteranska biljka koja važi za jednu od najlekovitijih biljaka sveta. Naročito je cenjeno njegovo ulje, koje se dobija od divljih vrsta origana, posebnim procesom destilacije, kako bi se sačuvala sva lekovita svojstva.

 

Moćna biljka - OVDE saznajte za šta je sve dobar bosiljak!

 

Vrste origana
Postoji preko 40 vrsta origana. U kulinarstvu najčešće koristimo Origanum Vulgare. Međutim, najlekovitijom vrstom se smatra ulje "Origanum Minutiflorum", koje sadrži i do 90 odsto aktivnog lekovitog sastojka karvakrol, koji ima snažna antibakterijska svojstva.

 

Šta sve leči


Stari Grci primenjivali su ulje origana za lečenje rana, zmijskih ugriza i tegoba disajnih puteva. Britanski naučnici su u istraživanjima potvrdili da je ulje origana delotvorno protiv 25 različitih bakterija. Delotvorno je protiv većine bakterija koje uzrokuju infekcije debelog creva i urinarnog trakta, tifusa, kolere, čireva i kožnih infekcija. Osim što uništava bakterije, ulje origana ima snažno antivirusno delovanje, pa štiti i od gripa, prehlade i zauški.

 

OVDE saznajte sve dobrobiti čudesne cvekle - pomaže i kod najtežih oboljenja.

 

Agresivna antigljivična svojstva ulja origana sprečavaju tvrdokorne infekcije poput kandidijaze, gljivica na noktima i vlasištu kao i atletsko stopalo.

 

Ulje origana moglo bi da postane deo terapije za lečenje raka. Naučnici su testirali delovanje karvakrola na ćelije raka prostate. Ispostavilo se da karvakrol izaziva stanje zvano apoptoza - samouništenje ćelija raka.

 

OVDE saznajte šest podmuklih razloga za loš zadah iz usta!

 

Ulje origana pomaže i kod prekomernog znojenja i lošeg zadaha, ubija parazite, pomaže kod upale mišića, tetive, zglobova, sprečava infekcije i koristi se kao prva pomoć kod ugriza zmija i insekata.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...