Nesvakidašnji ukus

Kraljica kalijuma i magnezijuma: 6 recepata za izvrsna jela sa šljivama! (FOTO)

Bilo da ste ljubitelj slatkih poslastica ili slanih specijaliteta, šljiva je sastojak koja će obogatiti svako jelo
Fitnes & Nutricija
15:24h
Kraljica kalijuma i magnezijuma: 6 recepata za izvrsna jela sa šljivama! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Bilo da je u pitanju slatko ili slano jelo, šljiva je sastojak koja ih čini jedinstvenim. Suve ili sveže, šljive se odlično prilagođavaju raznim receptima, pa pomoću njih možete napraviti odlične specijalitete koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Osim toga, šljive su bogate kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, a sadrže i solidne količine vitamina C, kao i vrlo nizak procenat masti.

Kako suve šljive mogu da vam pomognu u mršavljenju, saznajte OVDE.

Mnogo je razloga da napravite neki od specijaliteta sa šljivama, a za vas smo izdvojili 6 najlepših!

Žele bombone od šljiva

Sastojci: 1,5 kg šljiva, 2 šoljice šećera, sok od jednog limuna, 8 listića želatina i šećer za posipanje.

Priprema: Obložite pleh papirom i ostavite sa strane. Operite šljive i isecite ih na pola, pa izvadite koštice. Stavite listiće želatina u hladnu vodu da omekšaju, skuvajte šljive sa šećerom i limunom na jakoj vatri, mešajući 20-ak minuta, dok se ne zgusne. U blenderz sve ispasirajte i kuvajte još desetak minuta. Želatin dodajte šljivama, pa izlijte smesu u pleh i ostavite u frižideru na nekoliko sati. Kad se stegne isecite na kockice, pospite šećerom i poslužite.

Zašto ne treba u potpunosti izbaciti šećer iz ishrane, saznajte OVDE.

Torta od šljiva

Za ukusnu tortu od šljiva potrebno vam je 150 g maslaca, 200 g šećera, 8 šljiva, 3 jajeta, 100 g brašna i 40 g palente.

Rernu zagrejte na 180°C. Stavite 50 grama maslaca u vatrostalnu posudu i otopite ga. Dodajte 100 g šećera i kašiku vode, pa kuvajte pet minuta. Kad proključa kuvajte još pet minuta.

Dodajte šljive i protresite kako bi se izmešale sa smesom, pa sklonite sa vatre. U velikoj posudi izgnječite ostatak maslaca i šećera, pa dodajte žumanca jedno po jedno. Polako dodajte brašno i palentu. Umutite belanca i dodajte u smesu sa brašnom, pa prelijte preko šljiva i izravnajte. Pecite 40 minuta.

Kad je torta gotova, okrenite je naopako na tanjir, secite i poslužite.

10 jednostavnih a nesvakidašnjih recepata sa malinama pogledajte OVDE.

Rolnice od suvih šljiva i slanine

Sastojci: 24 suve šljive bez koštica, 24 pečena badema i 24 kriške slanine.

Priprema: Ugrejte rernu na 220°C. Pecite bademe na suvom tiganju dok ne puste aromu i ne dobiju boju, zatim ih malo ohladite, pa ugurajte po jedan u svaku šljivu. Zamotajte punjene šljive u slaninu, pa pričvrstite čačkalicama. Pecite ih desetak minuta i tokom pečenja jednom okrenite.

A odlične recepte kojim ćete ubaciti fenomenalnu kinou u ishranu preuzmite OVDE.

Džem od šljiva

Da biste napravili savršen džem od šljiva trebaće vam 5 kg šljiva bez koštica, kilogram šećera, 2 kašike cimeta i 2 kesice vanil šećera.

Operite šljive i izvadite im koštice. Pomešajte ih sa polovinom šećera i kuvajte na laganoj vatri, dok ne omekšaju. Mešajte tokom kuvanja, a nakon otprilike četiri sata dodajte ostatak šećera i kuvajte dok ne ispari višak tečnosti.

Pred kraj kuvanja dodajte cimet i vanil šećer. Ohladite džem i sipajte u pripremljene staklene tegle.

OVDE saznajte kako da napravite osvežavajuću marmeladu od lubenice!

Tart sa šljivama i bademima

Sastojci za koru: 375 g brašna, 15 g šećera, 225 g maslaca, 1 jaje, 4 kašike hladne vode.

Sastojci za fil: 200 g maslaca, 200 g šećera u prahu, 2 jaja, 200 g usitnjenih badema, 6 velikih šljiva bez koštica.

Pripremite testo: Pomešajte maslac i brašno. Ulupajte jaje sa vodom, pa prelijte preko brašna i maslaca. Umesite dobro i zamotajte u providnu foliju, pa ostavite u frižideru na pola sata.

Za fil izgnječite maslac i šećer, pa dodajte jaja. Zatim umešajte usitnjene bademe i sve dobro izmiksujte. Ugrejte rernu na 180°C i razvijte ohlađeno testo i utisnite u kalup za tart. Prelijte filom i dodajte seckane šljive. Pecite 30-40 minuta.

Kako vam badem može pomoći da popravite hormonsku sliku, otkrijte OVDE.

Svinjetina punjena šljivama sa testeninom u sosu od vina

Sastojci: 95 g suvih šljiva, 250 ml vina, 2 kašike maslinovog ulja, 1 crni luk, 2 kriške slanine, kašika kadulje, 30 g seckanih oraha, 160 g hlebnih mrvica, 1 jaje, 2 kg svinjetine, kašičica soli, 1,5 kašika brašna, 375 ml goveđe bistre supe, 400 g široke testenine.

Priprema: Pomešajte šljive i vino u posudi, pa poklopite i ostavite da se natapaju nekoliko sati ili preko noći. Ocedite ih i sačuvajte 125 ml tečnosti. Ugrejte polovinu ulja na tiganju i propržite luk i slaninu. Mešajte oko pet minuta, pa dodajte šljive, kadulju, orahe i hlebne mrvice. Prebacite u posudu i začinite solju i po želji biberom. Na kraju dodajte jaje.

Zagrejte rernu na 240°C. Napunite svinjetinu, pa obmotajte koncem. Premažite ostatkom ulja i još posolite. Pecite 30 minuta, pa smanjite temperaturu na 180°C i pecite još sat i 40 minuta. Izvadite iz rerne i prekrijte aluminijumskom folijom, pa ostavite da odstoji desetak minuta.

U međuvremenu, ocedite tečnost iz pleha u kom ste pekli jelo, a sačuvajte jednu kašiku tečnosti. Stavite na umerenu vatru pa dodajte brašno. Kuvajte jedan minut, pa polako ulivajte goveđu supu i sačuvano vino u kojem su se natapale šljive. Mešajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Skuvajte testeninu i poslužite uz meso i sos.

A kako da prepoznate da li vam je meso dovoljno pečeno, saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs