Vredi probati

Kinoa:10 predloga da uživate u moćnoj namirnici bez glutena, punoj proteina i vitamina (FOTO)

U ishrani bez glutena, ali i običnoj, ona može biti savršen, ukusni dodatak raznim jelima. Ali, prvo treba da saznate šta je kinoa, kakvog je ukusa, kao i jednostavne savete kako da je pripremate
Fitnes & Nutricija
21:00h Autor:
Kinoa:10 predloga da uživate u moćnoj namirnici bez glutena, punoj proteina i vitamina (FOTO)
Foto: Shutterstok

Jeste li nekada probali kinou ili se zapitali šta je to?

U ishrani bez glutena, ali i običnoj, ona može biti savršen, ukusni dodatak raznim jelima. Pomoći ćemo vam da upoznate ovu žitaricu, saznate kakvog je ukusa, kao i jednostavne savete kako da je pripremate.

Sve o dijeti bez glutena možete pročitati OVDE.Šta je kinoa?

Pre oko dve godine, kinoa se probila na prvo mesto među namirnicama koje svi žele da probaju i činilo se da svako želi da smisli svoj posebni recept sa ovim sastojkom.

Kinoa je seme koje ne sadrži gluten, a vodi poreklo iz Južne Amerike, iz regije Anda. Ona je fantastičan izvor proteina, vlakana, vitamina B i gvožđa, a uz to sadrži i svih osam amino kiselina.

Iako je sitnija od pirinča, ječma i pšenice, kinoa spada u žitarice neutralne boje i tvrde teksture, a po izgledu najčešće podseća na seme spanaća.

Kada se kuva, zrno kinoe se vrlo brzo i u velikoj meri širi, nabubri, postaje mekše i pomalo hrskavo.

Kakvog je ukusa?

Nakon što se kinoa skuva u tečnosti po vašem izboru (vodi, pilećem ili bujonu od povrća), postaje lagana, na neki način penasta i ukusom podseća na orašaste plodove. Ukus se možda najbolje može uporediti sa integralnim pirinčem i kuskusom.

OVDE saznajte kojih su to šest neuobičajenih primena pirinča.

Zapravo, teško je opisati rečima kakav ćete ukus osetiti, ali vredi je probati - ako ništa, zbog benefita koje nude materije koje sadrži.Kako se priprema?

Na jednu šolju kinoe dodajte u šerpu dve šolje tečnosti. Ostavite da proključa, pa smanjite temperaturu i ostavite da se lagano krčka pokriveno poklopcem, sve dok kinoa ne omekša. Kuvanje traje oko 15 minuta, a nemojte da vas zabrinu male klice u vidu spirala koje će se pojaviti oko svakog zrna - to je ono što će im dati hrskavi ukus.

Za još lepši ukus, dodajte koru limuna tokom kuvanja, a kada poslužujete, servirajte sa spanaćem i čeri paradajzom. Prelijte i sokom od jednog limuna i dobićete predivno jelo.

Pošto je vrlo prilagodljiva namirnica, možete je kombinovati sa pečurkama, pečenom paprikom i, ako želite pravo proteinsko jelo, služite je sa pasuljem.

Koje namirnice su odlični izvori proteina osim pasulja, saznajte OVDE.

Čista, nekuvana kinoa nema baš neki specifičan ukus, ali je odličan izbor za zdravlje.

Budite kreativni, napravite svoju kombinaciju od sastojaka koje imate u frižideru, a mi vam predlažemo 10 kreativnih načina da se poslužite ovom moćnom žitaricom:

1. Kinoa salata sa paprikom i tikvicama - savršen letnji obrok koji možete poneti od kuće i jesti hladan na poslu

2. Punjeni plavi patlidžan - Fil za punjenje od kinoe i povrća po želji sa tankim parčetom pančete ili pršute odozgo, i još sve to zapečeno u rerni ostaviće utisak na vaše goste upravo kakav ste želeli.

3. Kinoa salata sa brokolijem - najčešći recept koji se preporučuje u Paleo dijeti a osnova su, pored kinoe, kelj i brokoli.

4. Krekeri od kinoe - Navikli ste da nešto grickate na poslu, uz kafu ili dok gledate omiljenu seriju ali znate da je to loša navika. Ne mora da bude. Ispecite svoje domaće grickalice od kinoe i drugog zrnevlja i eto rešenja protiv griže savesti.

5. Punjene paprike - tradicionalni recept za ovo omiljeno jelo možete obogatiti kinoom ili potpuno izmeniti. Možete napraviti i vegetarijansku varijantu punjenih paprika pomoću ove žitarice ili samo pirinač zameniti kinoom.

6. Vegetarijanski kinoa burger - jednako sočno i primamljivo iako nema ni trunku mesa

7. Pohovana kinoa - nalik pohovanim tikvicama, u smesu od kuvane kinoe, brašna i jaja, dodajte i začin ili povrće po želji i navalite.

8. Kinoa doručak - Kao i sve druge žitarice, kinoa može biti savršena za početak dana, a za razliku od ostalih "njenih rođaka" može vam priuštiti ukusan doručak bez glutena.

9. Meksička kinoa salata - Crveni pasulj, kukuruz, paradajz, ukusni začini i dresing već zvuče dovoljno ukusno ali ako im dodate i barenu kinou dobićete ukusan obrok koji je dovoljno hranljiv da će biti pun pogodak za radni dan.

10. Kinoa pita sa tikvicama i povrćem - Nije posebna umetnost umesiti testo od barene kinoa, ukoliko nemate mlevenu. Napravite oblik po želji, odozgo dodjte tikvice, patlidžan i drugo povrće za slanu, ili bundevu i bobičasto voće za slatku varijantu i za 15 minuta uživajte u ukusnoj piti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs