NEVERVATAN IZAZOV

NIKOLA JE POJEO 300 JAJA ZA 10 DANA: Stigli su iznenađujući rezultati, nije ni slutio šta će se DESITI SA HOLESTEROLOM

Nikola Vejnović je prošao kroz neverovatan izazov, a rezultati su sve iznenadili!

Fitnes & Nutricija
13:06h Autor:
NIKOLA JE POJEO 300 JAJA ZA 10 DANA: Stigli su iznenađujući rezultati, nije ni slutio šta će se DESITI SA HOLESTEROLOM
Šta se desilo sa krvnom slikom trenera koji je pojeo 300 jaja za 10 dana?, Foto: Printscreen Youtube / Back To The Basics

Fitnes trener i jutjuber Nikola Vejnović je odlučio da sporvede zaminljiv eksperiment na svom telu. Kupio je 300 jaja s planom da ih pojede za 10 dana, a pre i posle ovog procesa proveri krvnu sliku kako bi mogao da uporedi rezultate. A ceo proces pratilo je više od 150 hiljada ljudi na njegovom Instagram profilu.

Naime, brojni lekari smatraju da je preporučljivo pojesti svaki dan po jedno jaje, ali samo ukoliko vam nije povišen holesterol i nemate neku kardiovaskularnu bolest, jer su puna proteina, zdravih masti i esencijalnih vitamina i minerala. Posebno su dobra za one osobe koje redovno treniraju.

Međutim, postoje mišljenja da jaja loše utiču na nivo holesterola u krvi, a da je maksimalna dozvoljena dnevna doza tri jajeta. Ali, Nikola je želeo da vidi šta će se dogoditi sa njegovom krvnom slikom i telom, ukoliko svakoga dana pojede mnogo više od dozvoljene količine.

jaje na oko, jaja
foto: Shutterstock

Trener je jaja konzumirao u obliku kajgane sa pršutom, kuvanih jaja, šejk od belanaca i proteina, iseckanih žumaca sa grčkim jogurtom i kiselim krastavcima. Jednom prilikom je za doručak pojeo kajganu od čak 20 jaja.

Vejnović je tokom ovog izazova istakao da je primetio da mu se nakon ovolikog unosa jaja manta u glavi, da lakše gubi fokus, te da mu se kosa mnogo brže masti. On je rekao i da mu se jaja nisu smučila, niti dosadila, uprkos tome što je to većina očekivala, a da je to uspeo zahvaljujući tome što ih je uvek pripremao na najrazličitije načine.

- Proverio sam kompletnu krvnu sliku, zajedno sa holesterolom i polnim hormonima, kako bih isto uradio na kraju i mogao da proverim da li mi se zdravlje pogoršalo ili unapredilo. Pre svega, bitno je da znate da ja inače svakog dana jedem pet do osam jaja i odmah na početku mogu da vam kažem da je to zdravo - istakao je Nikola.

Na kraju je pokazao rezultate krvne slike nakon desetodnevnog eksperimenta.

- Leukociti su mu pali sa 7,1 na 6,1, eritrociti se snizili sa 5,56 na 4,46, a hemoglobin je pao sa 165 na 128. Ukupni holesterol se povisio sa 2,91 na 3,44. Nivo triglicerida povećao se sa 0,85 na 1,01, a LDL holesterola sa 0,22 na 0,80 - otkriva.

Naglašava da su mu rezultati za nijansu lošiji zbog ishrane koja je neoptimalna.

- Meni su sada rezultati lošiji nego na početku, to je činjenica. Ta ishrana je neoptimalna i u mnogim trenucima mi nije prijalo da pojedem sve odjednom. Ali za prosečnog čoveka koji jede normalno jaja, ne mogu da mu naštete i to je bitno - zaključio je fitnes trener.

Ova namirnica je takođe odličan izvor vitamina A, D, B12, B2 i B6 kao i holina, koji je neophodan za metabolizam.

Jaje, Doručak, Jaja
foto: Profimedia

Jedno veliko kuvano jaje sadrži:

  • Vitamin A: 6% RDA
  • Folata: 5% RDA
  • Vitamin B5: 7% RDA
  • Vitamin B12: 9% RDA
  • Vitamin B2: 15% RDA
  • Fosfor: 9% RDA
  • Selen: 22% RDA

Ako posmatramo nutritivne vrednosti, jedno prosečno jaje sadrži otprilike oko 80 kalorija, 5 grama masti, 6 grama proteina, nema ugljenih hidrata, 70 miligrama kalijuma, 70 grama natrijuma i oko 190 miligrama holesterola.

Ova namirnica je takođe odličan izvor vitamina A, D, B12, B2 i B6 kao i holina, koji je neophodan za metabolizam.

duga kosa
foto: Profimedia

Ostali benefiti konzumranja jaja po organizam:

Zdravija kosa i koža

Jaja su dobar izvor vitamina B2, B5 i B12 koji imaju nekoliko funkcija u telu, uključujući održavanje kože i kose zdravom. Svi B vitamini su rastvorljivi u vodi, što znači da se ne zadržavaju dugo u telu i ne skladište se lako, tako da je redovna konzumacija dobar način da budete sigurni da zadovoljavate svoje potrebe. Jaja su takođe bogata aminokiselinama (građevinskim blokovima proteina) koji mogu pomoći u poboljšanju tonusa i gipkosti kože.

Poboljšane funkcije nervnog sistema

Jaja su bogata mikronutrijentom holinom, koji se koristi za stvaranje ćelijskih membrana i važnih neurotransmitera u telu.

Holin je važan za pamćenje, raspoloženje, kontrolu mišića i opštu funkciju nervnog sistema. Jedno jaje nudi oko 6% naših dnevnih potreba za holinom, te stoga može pomoći u održavanju zdravog mozga.

Čitanje, Naočare, Vid
foto: Profimedia

Bolji vid

Žumanca igraju važnu ulogu u održavanju zdravog vida. Sadrže dva karotenoida, lutein i zeaksantin, koji su važni za zdravlje očiju.

Oni igraju važnu ulogu u održavanju zdravog vida, a istraživanja pokazuju da bi čak mogla pomoći u smanjenju rizika od uobičajenih očnih bolesti povezanih sa starenjem.

jaja
foto: Shutterstock

Jače i zdravije kosti

Jedno jaje sadrži 6% naših dnevnih potreba za vitaminom D a upravo ovaj vitamin ima veliki uticaj na zdravlje kostiju. To radi tako što poboljšava apsorpciju kalcijuma u ​​crevima i pomaže u održavanju nivoa kalcijuma i fosfora u dovoljnoj količini koja podstiče zdrav rast kostiju i remodeliranje kostiju.

Jaja su pristupačan, veoma hranljiv protein i mogu pružiti mnoge zdravstvene prednosti ako uživate u njima svaki dan. Prepuni su proteina, vitamina i hranljivih materija koji vam mogu pomoći da budete siti i puni energije za sve vaše dnevne aktivnosti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs