Isprobajte

KAŽU DA JE DUKAN DIJETA OMILJENA KEJT MIDLTON: Ovo su pravila - 4 faze do mršavljenja! (JELOVNIK)

Ovo je omiljena dijeta Dženifer Lopez i Kejt Midlton

Fitnes & Nutricija
Autor:
KAŽU DA JE DUKAN DIJETA OMILJENA KEJT MIDLTON: Ovo su pravila - 4 faze do mršavljenja! (JELOVNIK)
Foto: Profimedia

Autor Dukan dijete je dr Dukan koji je knjigu u kojoj objašnjava principe ove ishrane pod nazivom "Ne mogu da smršam'' prodao u više od 10 miliona primeraka širom sveta. Poznato je da je njegova dijeta pomogla da se smrša pre venčanja vojvotkinji od Kembridža, a Dženifer Lopez da uđe u formu nakon porođaja.

Evo koji su osnovni principi ove ishrane:

Dukanova dijeta zasniva se na konzumaciji hrane koja sadrži proteine i značajnom smanjenju unosa ugljenih hidrata i masti. Zahvaljujući proteinima nećete osećati glad tipičnu za druge dijete, a mala količina ugljenih hidrata će vas spasiti od viška kalorija.

Kao rezultat, dolazi do brzog gubitka kilograma, a gubitak kilograma se vrši zbog smanjenja masti, a ne mišićne mase. Istovremeno, telo zarasta, poboljšava stanje kože, kose i rad unutrašnjih organa.

Dijeta se sastoji od 4 faze: dve za gubljenje kilograma i dve za izbegavanje ponovnog debljanja. U sredini između dve faze, gubitak kilograma treba da dostigne željenu težinu.

Ovo su četiri faze Dukan dijete:

Napad (1-7 dana): Dijetu započinjete tako što jedete neograničene količine nemasnog proteina plus 1.5 kašika ovsenih mekinja dnevno.

Krstarenje (1-12 meseci): Naizmenično jedete nemasni protein jedan dan, a sledećeg nemasni protein sa povrćem bez skroba, plus 2 kašike ovsenih mekinja dnevno.

Konsolidacija (zavisi): Jedete neograničenu količinu nemasnih proteina i povrća, nešto ugljenih hidrata i masti, a tokom jednog dana u nedelji jedete isključivo nemasni protein, plus 2.5 kašika ovsenih mekinja dnevno.

Održavanje (nadalje): Uglavnom se pridržavate pravila iz treće faze. S tim što ne morate biti striktno, sve dok vam je težina stabilna. Unos ovsenih mekinja se povećava na 3 kašike dnevno

Svaka faza Dukan dijete ima svoj obrazac. Evo šta smete da jedete tokom svake:

1. Faza napada se bazira na hrani bogatom proteinima, sa dodatkom hrane sa minimalnim kalorijama:

  • Nemasna govedina, teletina, srnetina, svinjetina
  • Piletina
  • Džigerica, bubrezi
  • Riba
  • Jaja
  • Nemasni mlečni proizvodi (do 1kg dnevno): mleko, jogurt, sir
  • Minimum 1.5 litara vode dnevno (obavezno)
  • 1.5 kašika ovsenih mekinja dnevno (obavezno)
  • Male količine limunovog soka i kiselog krastavca
  • 1 kafena kašika ulja za podmazivanje tiganja

2. Faza krstarenja se bazira na naizmeničnom unosu hrane sa faze napada jednog dana, dok se drugog dana dodaje sledeće povrće:

  • Spanać, kelj, salata i ostali zeleniš
  • Brokoli, kupus, karfiol
  • Babura
  • Špargla
  • Artičoke
  • Plavi patlidžan
  • Krastavac
  • Celer
  • Paradajz
  • Pečurke
  • Boranija
  • Bundeva
  • Repa
  • Šargarepa
  • Luk, praziluk i vlašac
  • 2 kašike ovsenih mekinja (obavezno)

Ostalo voće i povrće nije dozvoljeno. Osim jedne kašike ulja za salatu ili podmazivanje tiganja, ne bi trebalo dodavati masti.

3. Faza konsolidacije se bazira na kombinovanju hrane iz faze napada i krstarenja sa sledećim namirnicama:

Voće: 1 porcija voća dnevno, kao što je šolja iseckane dinje; 1 jabuka / pomorandža / kruška / breskva ili nektarina; 2 kivija, šljive ili kajsije.

Hleb: 2 kriške hleba od punog zrna dnevno, sa tankim premazom putera.

Sir: do 40 grama sira dnevno.

Skrob: Do 225 gr paste, kukuruza, pasulja, leguma, pirinča ili krompira.

Meso: pečena jagnjetina, svinjetina ili šunka jednom/dvaput nedeljno.

Slavljenički obroci: 2 obroka nedeljno za slavlje. Podrazumeva jedno predjelo, jedno glavno jelo, jedan dezert i čašu vina.

Proteinski dan: Jednom nedeljno jedete isključivo proteine, kao u fazi napada.

Ovsene mekinje: obaveznih 2.5 kašika mekinja dnevno.

4. Faza održavanja je poslednja faza Dukan dijete. Bazira se na održavanju postignutih rezultata. U suštini nema zabranjene hrane, ali se treba pridržavati sledećih principa:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs