savet stručnjaka

UKOLIKO LEŽETE KASNO, OVE NAMIRNICE MOŽETE POJESTI PRE SPAVANJA: Ne utiču na kvalitet sna i NE GOJE

Često se desi da pre nego što odemo u krevet osetimo glad. Kako se ne bi suočavali sa nesanicom, veoma je važno šta ćete pojesti!

Nutricija
05:15h Autor:
Koje namirnice možemo da jedemo pred spavanje?, Foto: Shutterstock

Određene namirnice umnogome utiču na kvalitet sna, zato je vrlo bitno šta ćete pojesti, ako ste ostali budni do kasno. Iz tog razloga smo izdvojili za vas šta je preporučljivo da "gricnete" u sitne sate, a šta nikako ne biste smeli.

Hrana koju treba da izbegavate pred spavanje, iako osećate glad

Slatkiše uveče uvek zaobilazite, jer sećer tek nakon nekoliko sati počinje da deluje u našem organizmu. Pa tako postoji mogućnost da se probudite u toku noći i da vam se više ne spava, dok ćete se ujutru osećati umorno i iscrpljeno.

A ove namirnice su odlične za bezbrižan san:

  • Melatonin

Melatonin je hormon zadužen za spavanje, pa je preporučljivo da pre spavanje konzumirate namirnice koje ga sadrže. Počnite da jedete trešnje, bundevine semenke (bele semenke) i kokice. Semenke su bogate i magnezijumom koji će pomoći vašim mišićima da se opuste, što dovodi do lakšeg padanja u san, dok su kokice bogate serotoninom - hormonom koji reguliše ciklus spavanja.

kokice
foto: Shutterstock
  • Protiv hrkanja

Hrkanje nikada nije bilo dobro, a ni prijatno - pogotovo za osobu koja spava pored vas. Pre spavanja pojedite citrusno voće - limun, grejp, pomorandžu il mandarinu jer je bogato vitaminom C koji reguliše hrkanje. JEdnostavno napravite salatu od ovog voća ili svako veće menjajte voće i jedite ga kao zdravu večeru/užinu.

  • Protiv ružnih snova

Verovali ili ne, ali hrana koju jedemo može imati uticaj na ono što sanjamo. Noćne more i manje ružni snovi nikome nisu strani, ali ih svejedno nikako ne volimo. Pre spavanja, pojedite namirnice koje su bogate magnezijumom i tako ćete sebi obezbediti mirniji san.

Švapski sir, Sir
foto: Profimedia
  • Za lepše i maštovitije snove

Zanimljivi, avanturistički snovi su za svakoga super i za razliku od noćnih mora, obožavamo ih! Za lepše snove, pojedite malo sira za večeru, kao i namirnice bogate vitaminom B6. Preporučujemo banane i tunjevinu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs