LEKOVITO BILJE

SVI MISLE DA JE KOROV, A NEVEROVATNO JE LEKOVITA: Ova biljka je spas za mnoga oboljenja! Smiruje upale, bolove i stres!

Niste ni svesni koliko je ova biljka korisna

Fitnes & Nutricija
Autor:
SVI MISLE DA JE KOROV, A NEVEROVATNO JE LEKOVITA: Ova biljka je spas za mnoga oboljenja! Smiruje upale, bolove i stres!
Foto: Shuterstock

Geranijum ima raznovrsnu upotrebu i može biti vrlo lekovita, a mnogi toga nisu ni svesni. Koristi se u alternativnoj medicini, za negu i u bašti kao jako mirišljava biljka...

Prva stvar koja će vas privući geranijumu je prelep jedinstven miris lišća. Kaže se da potiče iz Južne Afrike, a sada se uzgaja širom sveta. Biljku možete lako identifikovati sa ružičastim cvetovima i jedinstvenim mirisom lišća. Biljka daje roze cvetove, a listovi sadrže eterična ulja koja se destiluju parom i popularno se nazivaju ulje geranijuma ruže.

Ovu biljku možete često videti pored puta, raste sama, bez dodatne nege, pa mnogi na nju gedaju kao na korov. Od ove biljke pravi se ulje, čaj i obloge koje se koriste za lečenje mnogih stanja.

Evo za šta je sve dobra ova biljka:

1. Ima antiinflamatorna svojstva

Ima antiinflamatorna svojstva koja su dokazana kroz istraživanja. Ekstrakt lista dobijen ili kuvanjem listova u vodi ili mešanjem etarskog ulja sa osnovnim uljem može se veoma efikasno koristiti za smirivanje svih upala. Ulje geranijuma je veoma efikasno i za smirivanje hemoroida.

Pošto ima analgetska i antiinflamatorna svojstva, ispijanje aromatičnog čaja od geranijuma će od velike pomoći. Ako patite od glavobolje, bolova u mišićima, bolova u telu ili ako patite od anksioznosti, čaj od pelargonijuma će vam od velike pomoći. Da biste napravili čaj, jednostavno potopite listove u kipuću vodu i konzumirajte infuziju...

2. Antioksidativna i hipoglikemijska svojstva

Aromatični čaj napravljen namakanjem listova u vodi ima divna antioksidativna i hipoglikemijska svojstva, prema naučnim studijama. Dijabetičaru će koristiti šolja ovog toplog aromatičnog čaja, a takođe će pomoći u smanjenju bolova u telu.

Geranijum
foto: Shuterstock

3. Antigljivična i antibakterijska svojstva

Studije su pokazale da ima jaka antigljivična i antibakterijska svojstva. Zbog svojih antimikrobnih svojstava, ekstrakt pelargonijuma je veoma blagotvoran po zdravlje.

Pomaže kod raznih stanja kao što su prekomerna masnoća kože, rane, sportsko stopalo, miris stopala, akne, problemi sa zubima, itd.

Veoma je dobar za ublažavanje kožnih infekcija kao što su rozacea, ekcem i ožiljci, a miris je takođe veoma opuštajući

4. Protiv stresa

Miris geranijuma je veoma umirujući i pomaže u ublažavanju stresa. Osušene listove možete dodati u potpuri ili difuzor, obećavam da ćete veoma uživati u mirisu.

5. Ulje geranijuma za kožu

Pošto ulje geranijuma ima antimikrobna svojstva, divno ga je koristiti na koži jer može veoma efikasno sprečiti izbijanje bubuljica. Pošto je i ulje koje ne izaziva iritacije, može se koristiti za sve tipove kože. Ulje takođe ublažava ožiljke i rane. Jedan od najboljih načina da ga koristite je mešanje u kremastu podlogu.

Geranijum
foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs