evo ŠTA JE, TAČNO, ALOPECIJA

AUTOIMUNA BOLEST OD KOJE PATI SUPRUGA VILA SMITA POGAĐA SVE VIŠE LJUDI: Ova grupa je u posebnom riziku!

Saznaajte koji su najranji simptomi ove bolesti i šta je glavni okidač

Medicina
17:15h Autor:
AUTOIMUNA BOLEST OD KOJE PATI SUPRUGA VILA SMITA POGAĐA SVE VIŠE LJUDI: Ova grupa je u posebnom riziku!
Foto: Profimedia

Supruga Vila Smita je pre nekoliko mesevi otkrila da pati od alopecije, autoimune bolesti koja je sve učestaliji problem kod velikog broja ljudi.

Alopecija plaši mnoge, ali kako je prepoznati na vreme i koji su simptomi? Ima li posledica alopecije i kako lečiti?

Evo šta je tačno ova bolest, koji su simptomi i koja grupa ljudi je u najvećem riziku:

Iako vam deluje strašno kada ujutru na jastuku pronađete klupko svoje kose i nije nimalo prijatno, ali nije nerešiv problem. Postoji mnogo načina da se rešite alopecije.

Kod žena ona nastaje iznenada, ali se skoro uvek tako i povlači. Međutim ako u organizam unosite dovoljno vitamina i minerala, često kontrolišete krvnu sliku i vodite računa o izboru preparata za negu, možete efikasno i brzo pobediti alopeciju.

Pokušaćemo da vam približimo sam pojam alopecija, kao i sve što ona nosi sa sobom. Zatim ćemo poraditi na upoznavanju uzroka i simptoma alopecije, kako bi izabrali adekvatno lečenje i rešili probleme koje nam alopecija donosi.

opadanje kose
foto: Shutterstock

Šta je alopecija?

Alopecija je pojam koji se vezuje za pojavu opadanja kose. Normalno je da vaša kosa izgubi od 50 do 100 dlaka dnevno, međutim ukoliko vaša kosa gubi mnogo više dlaka nego što je uobičajeno, moguće je da imate medicinski problem pojačanog opadanja kose.

Kosa može pojačano opadati iz mnogo razloga kao što su hormonski disbalans (trudnoća, opadanje kose nakon porođaja, pubertet ili menopauza) ili sezonsko opadanje, međutim ako vi nemate ovakav problem opadanja kose, vrlo je moguće da patite od alopecije.

Alopecija je medicinski izraz koji potiče od grčke reči alopekia, koja ukazuje na kožno oboljenje ili šugu. Predstavlja najčešću autoimunu bolest ( kada naš imunološki sistem napada sopstvena tkiva), češću od dijabetesa, hroničnog tiroiditisa ili reumatoidnog artritisa.

Uzrok alopecije

Alopecija aerata je autoimuna bolest koja pogađa osobe oba pola i bilo kog uzrasta, pa se neretko može javiti i kod dece. Alopecija aerata se javlja kada vaš imuni sistem prepozna folikule kose kao strano telo i počinje da se brani odbacujući ih. Ovaj specifični oblik autoimunog oboljenja može se naslediti od oba roditelja.

To je ono što genetičari nazivaju „kompleksnom poligenom bolešću“, što znači da nastaje zbog interakcije između više gena nasuprot mutaciji u jednom genu. Više od 17 gena povezano je sa alopecija areatom i naučnici očekuju da će još gena biti otkriveno.

Iako su naši geni već određeni našim rođenjem, alopecija areata ima tendenciju da se pojavi i nestane, pogotovu u ranim stadijumima. Ovo saznanje dovodi nas do zaključka da nešto iz spoljašnje sredine može biti okidač za pojavu alopecije areate.

Mnogi doktori i naučnici dele mišljenje da je okidač pojave alopecije areate stres, međutim jedno je sigurno stres se gotovo uvek javlja kao posledica ovog stanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs