Verovali ili ne

5 ZDRAVIH NAVIKA ZA LJUDE PREKO 60 GODINA: Ako poštujete ovo živećete duže i srećnije!

Postoje zdrave životne navike koje mogu da produže život, a o čemu je reč, pročitajte u tekstu ispod

Fitnes & Nutricija
Autor:
5 ZDRAVIH NAVIKA ZA LJUDE PREKO 60 GODINA: Ako poštujete ovo živećete duže i srećnije!
Foto: Shutterstock

Danas ćemo govoriti o 5 zdravih navika posebno za osobe starije od 60 godina koje će vam pomoći da živite duže. Evo o čemu je reč:

Idete u krevet pre ponoći

Naučnici kažu da odlazak u krevet pre ponoći doprinosi usklađenom radu hormonskog sistema. Ovo je važnije nego ikada za osobu stariju od 60 godina. Ako odete u krevet pre ponoći, veća je verovatnoća da ćete dobiti visok nivo hormona rasta tokom sna, za koji se zna da pomaže u oporavku i smanjenju telesne masti.

Za dobar san potrebno je poštovati posebnu naviku spavanja: 30 minuta pre spavanja ne gledajte u telefon ili televizor, slušajte prijatnu muziku, čitajte knjigu, opustite se i radite posebne vežbe koje opuštaju nervni sistem.

Ne jedi slatkiše

Vrlo je malo ljudi koji imaju ovu naviku. Ako možete sebi uskratiti upotrebu slatkiša, onda možete živeti mnogo duže nego što mislite. Konzumacija velikih količina šećera - problem je broj jedan u svetu.

Maksimalna dozvoljena količina šećera za zdravu osobu je 25-30 grama šećera dnevno. Čak i 2 kašike meda dnevno, kao jedini izvor šećera, bilo bi previše.

Ako jedete previše slatkiša imaćete problem sa dijabetesom, aterosklerozom i bolestima srca i krvnih sudova.

Jedite povrće

Povrće je bogato vlaknima, mineralima i vitaminima. Mnoge korisne supstance se efikasno apsorbuju iz prirodne hrane, a ne iz tableta.

Jedući do 500 grama sirovog povrća dnevno, značajno doprinosite zdravlju creva, ali i celog organizma u celini. Vlakna će pomoći mnogim ljudima starijim od 60 godina da izbegnu zatvor i poboljšaju pokretljivost creva. Vlakna će pomoći vašem telu da se oslobodi toksina.

Vežbajte redovno

Starost nije razlog za sedenje, potrebno je da se krećete. Naše telo je dizajnirano tako da su za održavanje mišićne snage i čvrstoće kostiju potrebne vežbe koje uključuju velike mišićne grupe: kukove, glutealne mišiće i leđa.

Zbog toga je veoma važno izvoditi set vežbi nekoliko puta nedeljno sa barem minimalnim opterećenjem.

Gledajte pozitivno na svet

Ako stalno negativno gledate na sve što se dešava u svetu, onda možete ući u stanje duboke depresije. Ako svaki dan čitate sve vesti, nivo stresa će vas uništiti. Morate biti u stanju da isključite telefon, televizor i radio i posvetite se samo sebi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs