U OVOME LEŽI KLJUČ ZDRAVLJA I DUGOVEČNOSTI

DANAS JE MODERNO DA SE OVE NAMIRNICE NE JEDU, ALI TO JE KOLOSALNA GREŠKA: Najzdraviji ljudi na svetu OVO jedu svaki dan!

Prosečna starost ljudi, stanovnika "plavih zona", koji jedu namirnice sa ovog spiska prelazi 100 godina...

Fitnes & Nutricija
Autor:
DANAS JE MODERNO DA SE OVE NAMIRNICE NE JEDU, ALI TO JE KOLOSALNA GREŠKA: Najzdraviji ljudi na svetu OVO jedu svaki dan!
Foto: Shutterstock

Plave zone su pet različitih zajednica "rasutih" širom sveta kojima je zajedničko to što imaju najveću koncentraciju stanovnika koji žive preko 100 godina. Njihova dugovečnost leži u specifičnom načinu života, između ostalog i ishrani.

Plave zone je detaljno istražio autor Dan Betner, a posebno je zanimljiva njegova analiza različitih vrsta ishrane u svakoj regiji. Naime, kao mesta na kojima žive najdugovečniji ljudi „označena“ su Ikarija u Grčkoj, Okinavu u Japanu, Sardinija u Italiji, Loma Linda u Kaliforniji i poluostrvo Nikoja u Kostariki. Jasno je da svako pripada različitim kulturama i podnebljima, te je nemoguće da se potpuno preklapaju kad je ishrana u pitanju.

Svi jedu raznoliku hranu bogatu vlaknima, povrće, voće, mlečne proizvode i malu količinu mesa i ribe, ali bilo je lako odrediti još nekoliko važnih zajedničkih elemenata. Tačnije, uobičajene namirnice koje se konzumiraju.

Naime, dok moderan svet drži dijete izbacujući ugljenohidrate iz ishrane, najdugovečniji ljudi žive na njima.

Ispostavilo se da većina stanovnika plavih zona obično jede kombinacije zdravog skroba, prenosi Index. To uključuje integralne žitarice, mahunarke i krompir. Povrće je bilo na drugom mestu za svaku zonu, zajedno s voćem, odnosno sve namirnice bogate vlaknima i hranjivim sastojcima biljnog porekla.

Važno je napomenuti da, kada je reč o ugljenim hidratima, ove zajednice konzumiraju celovite žitarice poput zoba, ječma i smeđeg pirinča. Hleb sadrži celovite žitarice i većinom se peče u domaćinstvima.

Batat je osnovna namirnica za zajednicu na Okinavi. Mahunarke, kao što su pasulj, leblebije i sočivo, takođe se smatraju osnovnim namirnicama za mnoge druge zajednice. U Loma Lindi se uz povrće češće konzumiraju mahunarke i proizvodi od soje, dok je postotak žitarica u njihovoj ishrani znatno manji.

Dakle, iz ovoga se može zaključiti da su ekstremni režimi ishrane, kao i potpuno izbacivanje određene grupe namirnica iz ishrane, kao na primer ugljenih hidrata, nije dobro - i da je ključ zdravlja zapravo u umerenosti i dobrom balasnu namirnica.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs