Odlučila sam da počnem da se hranim zdravo, pa sam stoga odlučila da iz ishrane izbacim beli hleb i uopšteno belo brašno.
To je bio veliki izazov za mene, jer sam beli hleb jela u velikim količinama, pogotovo za doručkom. Evo šta se desilo nakon mesec dana:
1. Stalno sam se osećala gladnom
Prvih sedam dana nisam mogla da se najedem. Stalno sam osećala glad. Hleb mi se jeo, kolači su mi se jeli, kiflice sam sanjala... U pekaru nisam smela ni da privirim. Doručak je bio najkritičniji, u smislu da sam morala da promenim pristup ovom obroku. Umesto da odem u pekaru i kupim nešto za doručak, morala sam od kuće da nosim kuvana jaja, heljdinu kašu ili bilo šta što će me držati sitom dok ne dođem kući. Ali nakon par dana, organizam se navikao, iako krize osećam i sada - nakon mesec dana od odbacivanja hleba.
2. Smršala sam 5 kilograma
Jedino što sam promenila u ishrani je to što sam izbacila hleb. Sve ostalo je ostalo isto. Da napomenem kako se nikad nisam hranila nezdravo, osim tog doručka koji je mahom bio obrok iz pekare.
Nastavila sam da vežbam kao i pre, da jedem domaća kuvana jela za ručak (sarma, pasulj, grašak), ali samo bez hleba. Nakon mesec dana sam vidno smšala, a vaga je pokazala - 5 kg.
3. Osećala sam grčeve u nogama
Prih dve nedelje sam sasvim iz ishrane izbacila ugljene hidrate. Odmah sam počela da osećam grčeve u nogama, što nikad pre nije bio slučaj. Noću nisam mogla da spavam i nakon što sam se konsultovala sa doktorom, predložio mi je da u ishranu vratim ugljene hidrate - sve osim hleba. Nakon toga su grčevi postepeno prestali. Hleb je bogat elektrolitima, a kada vaše telo ne dobije dovoljno ovih esencijalnih hranljivih materija, to može dovesti do grčeva mišića.
4. Osećala sam se umorno
To je onaj osećaj kad krenete na dijetu, pa telo ne može da shvati zašto sada nema ono na šta je naviklo, pa se buni velikim umorom i jakim glavoboljama. To je ono što mi je najviše smetalo tokom odbacivanja hleba.
5. Stalno mi se jelo nešto slatko
Bila sam odlučna da neću pokleknuti, ali telo mi je žudelo za slatkišima. Lekar mi je objasnio da moje telo traži energiju na koju je naviklo. Kada se osećamo umorno i iscrpljeno, prirodno posežemo za hranom koja nam može brzo dati energiju, kao što su slatkiši i zaslađena pića. Iako umereno jedenje hleba neće dovesti do toga da dobijete višak kilograma, jedenje kolačića i čokolade kad god se osećate iscrpljeno svakako može.
Stoga sam odlučila da nakon mesec dana u ishranu vratim hleb, ali integralni, od celog zrna. Ovako spremljen (domaći) hleb sada mi traje i po nedelju dana, jer mi je dovoljna jedna kriška ovog hleba na dan.
Recept za domaći integralni hleb:
- 500 g integralnog pšeničnog brašna
- 3 kašike kukuruznog brašna
- 1 kocka kvasca
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike lanenog semena
- 2 kašike suncokretovog semena
- 2 kašike bundevinog semena
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- oko 400 ml tople vode
Priprema: Rastopiti kvasac u malo tople vode sa kašičicom šećera. Pomešati integralno i kukuruzno brašno i semenke, pa dodati nadošli kvasac. Uz postepeno dodavanje vode, zamesiti glatko testo. Premazati sa malo maslinovog ulja i ostaviti da se udupla. Zatim premesiti i opet ostaviti da naraste. Posuti mešavinom semenki i peći oko 40 minuta na 200 stepeni.