Masline potiču sa istočnog dela Sredozemnog mora, ali su sada rasprostranjene na celom Mediteranu, kao i drugim zemljama i kontinentima.
Drvo masline je kvrgavo i vijugavo. Može doseći visinu od l2 metara. Listovi su sivozeleni, sa unutrašnje strane dlakavi. Cvetovi su žućkasto beli i mirisni.
Ovi mali zeleni plodovi riznica su vitamina, minerala, makro i mikroelemenata koji su važni i za zdravlje kostiju i za sjaj kože. Ovo su 4 glavne prednosti redovnog unosa malsina:
Usporavaju starenje
Masline imaju moćna antioksidativna svojstva. Bogate su vitaminima A i E, koji štite telo od oštećenja slobodnim radikalima, sprečavajući oksidativne procese. Oksidacija ne samo da može izazvati razvoj hroničnih bolesti, već i značajno ubrzati proces starenja. Antioksidativna vrednost maslina povećava se visokim sadržajem luteina i polifenola.
Čuvaju zdravlje srca
Redovno konzumiranje maslina osigurava prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Zbog visokog sadržaja oleinske kiseline, u stanju su da podstaknu proizvodnju „dobrog“ holesterola i blokiraju „loš“. Pored toga, masline su bogate prirodnim mineralima koji jačaju srčani mišić i vaskularne zidove, štiteći ih od oksidacije i kalcifikacije.
OVE NAMIRNICE SU NAJGORE ZA ŽELUDAC, UPOZORAVA DR MAJK BRAUN: Pod hitno ih izbacite iz ishrane!
Jačaju kosti
Još jedna važna osobina maslina je da one značajno poboljšavaju zdravlje kostiju i sprečavaju razvoj osteoporoze. Ovu bolest karakterišu starosne promene u strukturi koštanog tkiva, usled čega ona postaje krhka. Takve promene počinju da se dešavaju u telu nakon 25 godina, pa prevenciju treba započeti što je ranije moguće.
Pomažu u mršavljenju
Iako su prilično kalorične, masline mogu pomoći u efikasnom smanjenju težine. Sadrže mononezasićene masne kiseline - „zdrave“ masti. Brojne studije su potvrdile da redovna konzumacija nezasićenih (sa potpunim ili bar delimičnim uklanjanjem zasićenih) masnih kiselina dovodi do zdravog gubitka kilograma i normalizacije mnogih procesa u telu. Pored toga, masline su izvor triglicerida srednjeg lanca. To su lipidna jedinjenja koja telo lako razgrađuje i blagotvorno deluju na metabolizam. Zbog svoje visoko svarljive i asimilabilne strukture, telo koristi MCT kao gorivo, umesto da ih skladišti u telesnoj masti.
AKO ŽELITE DA OČISTITE TELO: Pijte sok od cvekle na ovaj način! (RECEPT)
Osim plodova i ulje, ali i čaj imaju lekovita svojstva:
Ulje masline
Reguliše stolicu, pomaže izlučivanju kamenca iz žuči, a služi i kao podloga za proizvodnju masti protiv kožnih bolesti. Sprečava delovanje različitih bakterija. Deci koja boluju od rahitisa daje se po jedna kašičica ulja posle jela.
Protiv visokog krvnog pritiska pomaže čaj od maslinovog lišća
Kuva se 20 listova u 3 dl vode, dok ne prokuva na 2 dl, zatim se procedi i zasladi medom. Pije se ujutro i uveče pre jela. Pomaže tako što proširuje krvne sudove.
Protiv kamenca i peska žučne kese i tegoba jetre uzima se 200 grama maslinovog ulja pomešanog sa 0,5 gr. mentola i l žumancetom. Ova smesa se deli na tri dela i pije u toku par sati. Posle ulja se popije malo crne kafe.
Lišće i kora masline kuvaju se kao čaj protiv temperature i groznice. 50 gr lišća i kore ostavlja se u 1 l vina 3 dana, nakon toga se 3 do 4 dana pije po 1 vinska čaša.