Himalajska so, koja izgleda baš efektno jer je bledoružičaste boje, ima reputaciju da je “zdravija”. Međutim, poseban začin nije nužno bolji za nas, a ponekad mu čak i nedostaje nešto što je potrebno našem organizumu.

Naime, ružičasta himalajska so ima nešto veću količinu minerala u tragovima, i zato je i postala popularna. Dolazi iz rudnika soli Kevra koji se nalazi u blizini Himalaja u Pakistanu. Prirodni proces berbe soli omogućuje da “poseduje mnoge druge minerale i elemente u tragovima koji se ne nalaze u običnoj kuhinjskoj soli”, navode mnogobrojni izvori.

Himalajska vs morska so

Iako je tačno da se u ružičastoj soli nalazi oko 84 različita minerala i elemenata u tragovima, što joj daje jedinstvenu boju i malo drugačiji ukus, samo 2 % soli sastoji se od ovih minerala, prenosi Medical News Today. To znači da je ružičasta himalajska so nutritivno slična običnoj. Dakle, zamenom verovatno nećete videti dodatne zdravstvene benefite.

Druga popularna tvrdnja je da je ružičasta himalajska so manje prerađena i “prirodnija” od morske soli. Opet, to je donekle tačno, ali uticaj na vaše zdravlje je minimalan. Mnogobrojna istraživanja pokazuju da morska so često ima sredstva protiv zgrušnjavanja i gubi neke hranjive sastojke tokom procesa mlevenja, ali na taj način ima i manje nečistoća.

Himalajska vs morska so: I dalje ne znate isplati li se ulagati u skuplju, ružičastu so? Evo odgovora na pitanje koju so da izaberete i zašto.