Nutricionisti kažu

BANANA ZA DORUČAK JE NAJLOŠIJI IZBOR: Evo zašto!

Najgore je ako ih jedete same, bez dodataka

Fitnes & Nutricija
Autor:
BANANA ZA DORUČAK JE NAJLOŠIJI IZBOR: Evo zašto!
Foto: Shutterstock

Poznato je da je doručak najvažniji obrok - njime započinjemo dan, i zbog toga je važno ne preskakati ga. Pored toga, takođe je važno šta ćemo pojesti kada je doručak u pitanju.

Iako je mnogima banana omiljeni izbor jer je slatka, hranljiva, i odlično ide kao dodatak uz žitarice i ovsene kaše, nutricionisti pak misle da ovo žuto tropsko voće nije najbolji izbor kada je doručak u pitanju.

Oni ističu da banane posebno nisu dobre ako se kao prvi obrok jedu same, jer u sebi sadrže čak 25 posto šećera i spadaju u umereno kisele namirnice.

Nutricionisti savetuju da dan započnete doručkom koji sagoreva masnoću, ali i koji će vam dati dovoljno energije i koji će vas zasititi do sledećeg obroka. Banane zaista daju energiju, ali na kratke staze, jer ćete ponovo početi da se osećate umorno i gladno. One su bolji izbor za užinu nego za obrok, jer same nisu dovoljne da biste započeli dan siti i puni energije.

Banane pripadaju grupi kiselih namirnica, objašnjavaju nutricionisti, a tu kiselinu treba neutralizovati kako bi se iz banana izvuklo ono najbolje - kalijum, vlakna i magnezijum, a ne šećer koji uzrokuje samo kratki nalet energije.

Njihov savet je da uz bananu kombinujete hranu punu zdravih masnoća poput avokada ili začina.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs