Istraživanjem je dokazano da omega 3 masne kiseline imaju neverovatno pozitivan uticaj na celokupno zdravlje organizma. Esencijalne masne kiseline su one koje naše telo ne može samo da proizvede, što znači da mora da ih dobije iz hrane ili dodataka ishrani.
One povećavaju sposobnost našeg tela da razbije masnoću. Pozitivno utiču na mentalne poremećaje, na osobe koje pate od depresije i anksioznosti.
Masne kiseline su izuzetno važne za kognitivni razvoj i ponašanje, a klinički je dokazano kako povoljno deluju na zdravlje mozga, očiju, srca, kostiju i zglobova. Doprinose i održavanju normalnog nivoa holesterola.
Redovan unos je od ključnog značaja za pravilan rad celog organizma. U ovim hrani ćete pronaći najveći izvor:
- Losos, skuša, inćuni, haringa i sardela
- Tuna u konzervi
- Semenke (posebno lan i čia)
- Avokado
- Orasi
- Soja