SPISAK

4 NAJGORE DIJETE SVIH VREMENA: Gladujete, mučite se, a onda dobijete više kilograma nego što ste izgubili!

Ako ste praktikovali jedno do ovih 5 dijeta, onda znate o čemu vam pričamo

Fitnes & Nutricija
13:26h Autor:
4 NAJGORE DIJETE SVIH VREMENA: Gladujete, mučite se, a onda dobijete više kilograma nego što ste izgubili!
Foto: Shutterstock

Stručnjaci kažu da su ove dijete veoma štetne i da ih treba izbegavati:

1. KETO DIJETA

Šta podrazumeva keto dijeta? Malo ugljenih hidrata (svega 5%), većina kalorija, između 65-80 procenata, potiče od masti, a 15-25 procenata ostavlja se za proteine. Da bi praktikovali ovu dijetu, korisnici moraju da jedu velike količine masti, slanine, jaja i putera.

Keto dijeta potiče od reči ketogeno, koji se zasniva na dokazanoj telesnoj funkciji (aka ketoza) sagorevanja masti kada ugljeni hidrati nisu dostupni kao izvor energije. Korišćenje keto dijete za mršavljenje je komplikovano jer se kilaža vrati veoma brzo. Ketogena dijeta je pogodna za ljude koji imaju zdravstvene probleme, te odsustvo ugljenih hidrata im pomaže, ali za sve druge ova dijeta nije pogodna jer može da izazove: opstipaciju, stvaranje kamena ili peska u bubregu, kriziranje zbog nedostatka ugljenih hidrata (simptomi slični gripi), problema sa kardiovaskularnim sistemom.

2. CELIH 30 DANA

Ova dijeta podrazumeva konzumiranje celovitih namirnica sa minimum termičke obrade i to se radi punih 30 dana. Tokom ove dijete ne konzumira se šećer, alkohol, kafa, mahunarke, peciva, mlečni proizvodi, prerađena hrana...Stručnjaci smatraju da je ova dijeta rigorozna i da je jedni dobro u njoj izbacivanje šećera i alkohola. Ljudskom telu su potrebne mahunarke, kao i žitarice, te nakon 30 dana, telo će doživeti šok i vratiti izgubljene kilograme veoma brzo.

3. ČIŠĆENJE SOKOM

Ova dijeta podrazumeva korišćenje smutija tokom celog dana. Iz ishrane se izbacuje čvrsta hrana, a prave se sokovi od povrća i vode. Neki ljudi ovu dijetu praktikuju nekoliko dana, ali stručnjaci navode da je to izuzetno opasno i nije dobro za ljudsko telo. Lišiti telo čvrste hrane je nešto što doprinosi mršavljenju, ali šteti zdravlju.

4. PALEO DIJETA

Paleo dijeta je korišćenje namirnica koje su bile dostupne u paleolitsko vreme: voće i povrće, nemasno meso i riba, orašasti plodovi. Međutim, držati stalno paleo dijetu je neodrživo, a čim se vratite na uobičajnu hranu kilogrami se vraćaju.

A koje dijete su pogdone za mršavljenje?

Stručnjaci se kunu u Mediteransku ishranu!Mediteranska dijeta je kotirana kao najbolja dijeta svih vremena. Poznata je po tome što sadrži puno zdravih masti poput maslinovog ulja i ribe. Ništa nije zabranjeno tokom ove dijete, mada se neka hrana poput jaja, pilećeg mesa, mlečnih proizvoda, crvenog mesa i prerađene hrane jede u umerenim količinama kako bi se zadržala niska količina zasićenih masti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs