Olakšajte sebi život

OVIH 5 MINERALA SU NAJVAŽNIJI NA VELIKOJ VRUĆINI: Bez njih ne možemo!

Telu je potrebno gvožđe da bi prenosilo kiseonik kroz organizam

Fitnes & Nutricija
Autor:
OVIH 5 MINERALA SU NAJVAŽNIJI NA VELIKOJ VRUĆINI: Bez njih ne možemo!
Foto: Shutterstock

Kako bismo bili sigurni da u organizam unosimo dovoljno minerala, najvažnije je jesti puno lisnatog tamno-zelenog povrća. Razne žitarice takođe su bogate važnim mineralima, kao i jaja.

Ako ne uspevate ishranom da unesete dovoljno određenih minerala, možete da pokušate da ih nadoknadite suplementima.

Unošenje dovoljnih količina minerala povezano je sa količinom energije koju imamo, a koja nam pomaže da funkcionišemo i budemo aktivni, sa zdravim kostima i pravilnom funkcijom štitaste žlezde.

Ako svaki dan jedete različito sveže povrće, velika je verovatnoća da dobijate dovoljne količine minerala, ali leti ga je potrebno jesti još više jer se minerali gube znojenjem. Zbog toga je dobro znati koji su to najvažniji minerali koje bi trebalo da unosimo svaki dan.

Gvožđe

Telu je potrebno gvožđe da bi prenosilo kiseonik kroz organizam. Kada ne unosite dovoljno gvožđa, umorni ste i slabi, a taj osećaj može da vam pređe u naviku ako ne povećate unos tog izuzetno važnog minerala.

Gvožđe uvek uzimajte uz vitamin C, koji pospešuje njegovu apsorpciju, pa ako jedete namirnice koje sadrže oba nutrijenta, možete biti sigurni da radite dobru stvar.

gvožđe
foto: Shutterstock

Kalcijum

Znamo da je kalcijum neophodan za jake kosti, a naročito je važan za decu. Istraživanja su pokazala da unošenje dovoljnih količina kalcijuma u detinjstvu pomaže da se do 18. godine postigne maksimum koštane mase, što smanjuje verovatnoću da se kasnije u životu pojavi osteoporoza. Mlečni proizvodi obiluju ovim važnim mineralom, kao i biljna hrana poput spanaća.

Magnezijum

Mineral neophodan za zdravlje kostiju i energiju. Nedovoljne količine magnezijuma mogu da dovedu do ozbiljnog zamora. Suprotno tome, postoje dokazi da magnezijum pomaže i da bolje spavamo, a dovoljno sna omogućava nam da tokom dana imamo dovoljno energije.

Osim toga, istraživanje je pokazalo da je magnezijum povezan sa smanjenim simptomima PMS-a.

Pronaći ćete ga u semenkama bundeve, sa kojima ćete dobiti i dozu cinka, koji takođe sprečava grčeve.

Magnezijum, Zdrava hrana
foto: Profimedia

Cink

Ovaj mineral ima nekoliko ključnih uloga. Mozgu je potreban za kognitivne funkcije i pamćenje, a i pomaže telu da proizvodi važan hormon štitaste žlezde, T3. Ima ga u pasulju, mesu, mlečnim proizvodima, kao i u orašastim plodovima.

Kalijum

Pomaže u regulisanju krvnog pritiska, zbog toga je izuzetno važan za zdravlje srca, a takođe igra važnu ulogu u radu nervnog sistema. Banane su izvrstan izvor kalijuma, ali nisu jedini, zeleno povrće, slatki krompir i losos sadrže i više kalijuma od banana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs