Potrebno je samo da „podelite” ove ciljeve u dnevne navike. Razmišljajte o izbacivanju 50 kalorija ili nešto drugačijem obroku. Koristite ove lagane, naučno zasnovane savete za ishranu kako biste izbegli stotine kalorija i lako smršali.
Napravite lepu atmosferu: Kada uložite vreme u kreiranje određene atmosfere, to može povećati zadovoljstvo obrokom, zbog čega se verovatno nećete prejesti. Prema jednoj studiji, ljudi koji su jeli u opuštenoj sredini sa prigušenim svetlima i laganom muzikom pojeli su 175 manje kalorija po obroku nego da su bili u tipičnom restoranskom ambijentu.
Pojedite celu voćku: Istraživači sa Harvarda otkrili su da je zamena tri čaše voćnog soka nedeljno sa tri porcije cele voćke povezana sa 7% smanjenja rizika od dijabetesa tipa 2.
Uživajte u grickalicama posle vežbanja: Istraživanje je otkrilo da su žene i muškarci sa dijabetesom tipa 2 koji su radili vežbe od šest minuta tri puta dnevno, pre obroka, imali niži nivo šećera u krvi posle obroka nego što je bio slučaj u osnovnom testiranju. Ako posle vežbanja uzimate grickalice, samo budite sigurni da su kvalitetne.
Koristite manje činije: Istraživači su otkrili da su ljudi koji su dobili veće činije, sipali i pojeli 16% više od onih kojima su date manje činije. Iskoristite ovaj jednostavan savet za ishranu i primenite ga odmah – uživajte u obrocima iz manjih činija.
Isključite sve aparate pre nego što jedete: Odolite nagonu da jedete i pijete dok gledate videe ili proveravate mejl. Istraživači su objavili da ljudi koji jedu dok im je ometena pažnja, jedu 10% više u jednoj porciji nego što bi inače pojeli.
Jedite pre nego što jedete: Predjelo na bazi supe, čorbe ili čak jabuke može smanjiti ukupni unos kalorija tokom obroka za čak 20 odsto, prema nekoliko studija. Ako uzimate jabuku, neka bude crvena – istraživači su otkrili da je bolja za mršavljenje od zelene.
Kupujte zamrznutu hranu: Uštedite novac na svojim omiljenim proizvodima iz zamrzivača, cele godine! Istraživanja pokazuju da zamrznuto voće i povrće, ubrano i pripremljeno u pravom trenutku, može biti hranljivije nego sveži proizvodi.
Začinite stvari: Piperin, prepoznatljiv sastojak bibera, može da ima veliku mogućnost da se meša u nastanak novih masnih ćelija – to je adipogeneza, što rezultira širenjem struka, većom masnoćom u telu i povećanim nivoom holesterola. Zato, pazite koje začine birate.
Samo dodajte cimet: Dobre vesti za ljubitelje ugljenih hidrata: serija istraživanja otkrila je da dodavanje kašičice cimeta skrobnom obroku (kao što su ovsene pahuljice) u stvari može pomoći stabilizaciji šećera u krvi i smanjiti skokove insulina.
Bez jutarnjih grickalica: Skorašnja studija pokazala je da ljudi koji grickaju pre podne grickaju češće i u toku dana nego oni koji grickaju po podne, što rezultira ugroženim naporima za mršavljenje. Izbegnite prepodnevne grickalice i dodatne kalorije. „Zaronite” u fioku sa grickalicama i slatkišima po podne, a tada birajte kvalitetne stvari i ostanite na pravom putu.