obavezno pročitajte

USPORAVA STARENJE, ŠITI OD BOLESTI: Zašto je vitamin E važan u ishrani?

Vitamin E dragocen je za zdravlje i stoga je dobro uvrstiti ga u jelovnik u vidu određenih namirnica. U suprotnom, postoje šanse da dođe do raznih zdravstvenih problema i bolesti.

Fitnes & Nutricija
Autor:
USPORAVA STARENJE, ŠITI OD BOLESTI: Zašto je vitamin E važan u ishrani?
Foto: Profimeida

Oni koji se pridržavaju preporuke mogu da budu mirni kad su u pitanju antioksidanti i zaštita od prodora štetnih radikala. Vitamin E povoljno utiče na izgled kože i usporava njeno starenje, zatim smanjuje šansu za nastanak hroničnih bolesti, ali i štiti imuni sistem. Ukoliko želite da saznate koje namirnice se ubrajaju u one bogate ovim vitaminom, ostanite sa nama i u nastavku.

1. Masline

Masline, List masline
foto: Profimedia

Ako volite kombinaciju gorčine i soli, onda je ova, mahom grčka namirnica, pravi izbor za vas. Bilo da su sveže ili konzervirane u ulju, masline obezbeđuju dovoljnu količinu vitamina E. Preciznije, 100 g dnevno dovoljno je za 25 procenata preporučenog unosa.

2. Avokado

Avokado
foto: Profimedia

Ovo voće nije popularno bez razloga, jer kupci prepoznaju kvalitet. Jedan avokado doprinosi trećini preporučene dnevne doze vitamina E. Pored svežeg oblika, može se koristiti i za pripremu salata, gvakamole sosa, humusa, namaza i sendviča.

3. Semenke

suncokret
foto: Shuterstock

Ovde pre svega mislimo na suncokret, susam i bundevu, koji se takođe mogu uvrstiti u raznorazna jela. Semenke suncokreta prednjače, jer u svega 50 g dobijamo sve što nam treba.

4. Lešnik

lešnik, lešnici
foto: Shuterstock

Lešnik je koštunjavo voće koje ima puno blagodeti za organizam, kao što je smanjenje holesterola i borba protiv kardiovaskularnih bolesti. U sebi sadrži kalcijum, magnezijum, vitamin A, ali i E. Možete ga konzumirati u sirovom ili pečenom stanju, ili u vidu krema od lešnika (naravno, u ograničenoj količini).

5. Badem

Badem, Afrodizijaci
foto: Shutterstock

Nakon lešnika, izdvajamo i badem, koji je delotvoran koliko i semenke suncokreta. Mogućnosti za konzumaciju su razne, pa tako može biti odlična grickalica (opet u ograničenoj količini), bademovo mleko odlična je zamena za kravlje mleko, dok se bademovo ulje koristi u kozmetičkoj industriji.

6. Spanać

spanać
foto: Shutterstock

Većina nas seća se mornara Popaja i njegove super moći nakon što pojede ovo povrće. Ono je bogato kalcijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem, te vitaminom E. Šolja obarenog spanaća donosi 20 procenata preporučenog dnevnog unosa. Naravno, postoje i ljubitelji svežeg oblika u salatama.

7. Kupus

kupus
foto: Shutterstock

Ovo povrće ponekad porede sa govedinom, prema vrednostima gvožđa, kalcijuma i proteina. Takođe, visoko je na listi namirnica koje imaju antiupalno dejstvo. Jedna šolja termički obrađenog kupusa znači da ste uneli čak 60 procenata vitamina E od potrebne dnevne količine.

8. Blitva

blitva
foto: Shutterstock

Slično spanaću, i blitva je sjajna po nutritivnim vrednostima. Bilo da želite da smršate, ojačate kosti, poboljšate varenje ili sprečite anemiju, znate šta vam je činiti. Sto grama ovog zeleniša obezbeđuje 15 procenata preporučene dnevne količine vitamina E.

9. Brokoli

brokoli
foto: Shutterstock

Nije tajna da ga deca ne vole, ali odraslima brokoli omogućava najbolji detoks. Dobar je za kožu, kosti, ali i kao izvor vitamina E, a 100 grama ovog zelenog povrća obezbeđuje 10 procenata preporučenog dnevnog unosa.

10. Papaja

Papaja
foto: Thinkstock

Za kraj, jedna egzotična namirnica, koja je takođe sjajna za varenje, kožu, odbrambeni sistem, a sadrži i antioksidante. Može se konzumirati u svežem obliku, ali i zamrznuti i upotrebiti za pripremu sokova i šejkova. Jedna voćka donosi 20 procenata vitamina E, u odnosu na ukupnu dnevnu preporuku.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs