Maslačak je mnogo više od običnog korova - jedna je od najkorisnijih lekovitih biljaka. Poznat je kao čistač jetre, dobar je za bubrege, žučnu kesu, creva, kao i želudac. Po gorkastom ukusu poznaje se njegovo diuretičko delovanje. Stoga je maslačak česta namirnica u dijetama za detoksikaciju, kao i koristan pomagač u skidanju viška kilograma. Maslačak sadrži inulin koji podstiče rast zdrave crevne bakterijske flore, a obiluje i kalijumom.
Listovi su posebno bogati vitaminima i mineralima, zbog čega se maslačak preporučuju kao dodatak salatama, najbolje u proleće pre nego što procveta i postane gorak. Ukoliko vam smeta gorčina, možete odseći donje delove listova.
Listovi maslačka odlični su u salatu s kuvanim jajima i prženom slaninom, a jedu se i u kajgani, kuvaju na pari i poslužuju s belim lukom kao prilog ribi.
Listove iskoristite i za zdrave prolećne supe, bilo bistre ili kremaste, uz dodatak rendanog sira, prženih kockica hleba ili pak male punjene testenine, poput tortelina. Odličan je i pesto od listova maslačka, koji možete iskoristiti kao namaz za preprženi hleb, sos za testeninu, picu, pečeni krompir ili dodatak prelivu za salatu od krompira (ili bilo koju drugu salatu).
8 ZDRAVSTVENIH KORISTI OD MASLAČKA: Kada se bere, kako se sprema i ko sme da ga koristi?
Sastojci za pesto od maslačka:
- 350 g listova maslačka
- 250 ml maslinova ulja
- 4 čena belog luka
- 40 g pinjola
- 1 kašičica soli
- 70 g parmezana
Priprema:
1. Listove maslačka dobro operite i očistite. Pinjole kratko tostirajte na suvom tiganju bez ulja. Očistite beli luk i izrendajte sir.
2. Otprilike trećinu listova maslačka kratko miskujte s maslinovim uljem (oko minutu) pa dodajte preostale listove u dve ture i miskujte dok ih ne usitnite.
3. Dodajte oguljeni beli luk, pinjole, so i parmezan, pa miksujte dok ne dobijete pire. Probajte i prema želji dodajte još soli. Ukoliko želite da ga razredite, to možete učiniti dodajući vode ili maslinovog ulja.
Pesto čuvajte u frižideru do četiri dana. Kako ne bi potamneo u teglici, možete ga preliti maslinovim uljem. U zamrzivaču će trajati oko dva meseca.