Pravi savet

DR PETROVIĆ POPOVIĆ: Postoje 2 načina da se rekonstruiše dojka nakon raka! Evo koliko traje oporavak!

Nedostajuće tkivo dojke nakon operativnog lečenja tumora, mastektomije, ali i usled urođenog ili stečenog nedostatka mnoge pacijentkinje tera u očaj. Na sreću, danas, uz pomoć države, situacija može da se preokrene

Saveti stručnjaka
Autor:
DR PETROVIĆ POPOVIĆ: Postoje 2 načina da se rekonstruiše dojka nakon raka! Evo koliko traje oporavak!
Foto: Profimedia

Da li znate da se samo u Evropi dijagnoza tumora dojke postavi na svaka dva minuta! Užasnu činjenicu upotpunjuje statistika koja kaže da je celokupni rizik od obolevanja 12,4 odsto, što znači da će jedna od osam žena oboleti od ove maligne bolesti. Saznanje o bolesti mučno je za svaku od njih, ali ni po završetku terapije problemi ne nestaju.

Nedostajuće tkivo dojke nakon operativnog lečenja tumora, mastektomije, ali i usled urođenog ili stečenog nedostatka mnoge pacijentkinje tera u očaj. Na sreću, danas, uz pomoć države, situacija može da se preokrene: rekonstrukcija dojke svakoj od njih vratiće veru u bolji i lagodniji život.

"Pacijentkinje koje od postavljanja dijagnoze tumora dojke imaju saznanje o mogućnosti rekonstrukcije dojke, koja se posebno prilagođava svakoj pacijentkinji, lakše i s većom motivacijom prolaze kroz sve faze lečenja tumora," potvrđuje doktor Dragana Petrović Popović, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije u UKC Srbije.

*Lečenje se ovim zahvatom završava?

"Blagovremeno urađena rekonstrukcija dojke, uz izbor najadekvatnije metode za svaku pacijentkinju posebno i eventualnom simetralizacijom druge dojke, jeste poslednji akt u lečenju tumora koji pacijentkinjama omogućava fizičko i psihičko blagostanje." *Kad je vreme za operaciju?

"Određuje se nakon završenog lečenja tumora dojke i detaljnog kliničkog pregleda. Lečenje se sprovodi konzilijarno, a prisustvo plastičnog hirurga u svim fazama je od značaja radi pažljivog planiranja rekonstruktivnog zahvata kojim se zapravo lečenje tumora dojke završava. On može da bude primaran ili sekundaran, odnosno odložen. Važno je da žene znaju da mogu da se podvrgnu rekonstrukciji tokom same operacije uklanjanja dojke, ali i mesecima, pa čak i godinama nakon mastektomije."

*Od čega zavisi obim rekonstrukcije?

"Od širine, veličine i lokacije uklonjenog tkiva dojke."

*A izbor operativne tehnike?

"Rekonstrukcija može da bude urađena silikonskom protezom, sopstvenim tkivom ili kombinacijom ove dve tehnike. Kad je u pitanju izgradnja sopstvenim tkivom, može da se koristi mišić s leđa ili stomaka uz najpreciznije tehnike mikrohirurgije i uz minimalne ožiljke na donorskoj regiji (leđa, stomak)."

*Da li je moguć i prenos masti, pokazao je dobre rezultate kod nekih drugih zahvata?

"Lipofiling, transfer sopstvene masti, koristi se u poslednje vreme kako bi se dobio prirodan oblik dojke. Treba ipak reći da o fazama i načinu rekonstrukcije odlučuje konzilijum lekara zajedno sa specijalistom plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, a uz poštovanje svih onkoloških principa i faza lečenja kako bi se postiglo potpuno izlečenje, ali i estetski izgled dojke."

*Šta još može da se uradi u cilju zaštite zdravlja?

"U nekim slučajevima se izvodi i profilaktička mastektomija druge dojke, pa se tada rekonstruišu obe dojke. U sledećem aktu se pristupa i rekonstrukciji bradavica."

*Koliko traju hirurške procedure?

"Priprema, uključujući i anesteziju, može da traje do dva sata, sam zahvat, u zavisnosti od izbora procedure, obavlja se u roku od jednog do šest sati."

*Da li vreme operativnog zahvata pretpostavlja dug boravak u bolnici?

"Pacijentkinja posle zahvata kratko ostaje na odeljenju intenzivne nege (dva-tri sata), pa se premešta u bolničku sobu, gde bude dan-dva. Od vrste zahvata zavisi dužina boravka u samoj bolnici. Ako se stavljaju implantati, prosečan boravak je samo dan-dva. Neke procedure, kao što je "flap", kada se koristi sopstveno tkivo pacijentkinje, traži nešto duži boravak, pet do šest dana."

*Koliko traje oporavak?

"Dan posle operacije pacijentkinja je na nogama. Bol, koji se može tretirati preporučenim analgeticima, i izvesna nelagoda prolaze posle nekoliko dana, otoci i modrice za 14 do 20 dana, a šest do osam nedelja posle operacije većina žena se vraća normalnim aktivnostima."

Šta još treba da znaju naše čitateljke?

"Posle samog zahvata, naravno, ne preporučujem im snažne aktivnosti, naprezanje, o tome treba da vode računa. Treba da znaju i da će se oblik rekonstruisane dojke postepeno poboljšavati tokom meseci. Tad će za njih muke kroz koje su prošle već biti daleka prošlost!

*Tekst preuzet iz časopisa Lena, nedeljni dodatak koji izlazi uz Kurir.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs