Kada treba posetiti lekara?

Bol u dojkama: 10 mogućih uzroka, jedan razlog za brigu!

Gotovo 70 odsto žena je u nekom trenutku života iskusilo bol u dojkama

Medicina
Autor:
Bol u dojkama: 10 mogućih uzroka, jedan razlog za brigu!
Foto: Shutterstock

Bol u dojkama česta je pojava kod žena. Medicinski termin za ovu pojavu je mastodinija ili mastalgija.

Bol se može pojaviti u različitima fazama života žene. Procenjuje se da oko 70 odsto žena pati od ovog poremećaja koji takođe može uticati na emotivno stanje žene. Bol se može javiti u samo jednoj dojci, obe ili samo u pojedinom delu dojke.

Prema izveštaju Breast Cancer Foundation, bol u grudima podrazumeva bilo kakvu bol, osetljivost ili nelagodu u području dojki ili okolnom tkivu, a može se pojaviti iz više razloga. Dodaju da bol u grudima, u većini slučajeva nije povezan s rakom dojke. Takođe, klinički bol u dojkama nije povezan s većim rizikom od dobijanja raka dojke.

Donosimo listu deset mogućih uzroka bola u dojkama:

1. Hormoni

Dr Sara Kejt objašnjava kako je tkivo dojki jako osetljivo na hormonalne promene pa upravo oni mogu biti odgovorni za pojavu bola. Pa ako primetite da su vam dojke osetljive oko ovulacije, menstruacije ili u trudnoći, možete okriviti hormone.

Bol vezan uz ove promene se obično javlja na svim stranama dojki, a određeni protivupalni lekovi mogu pomoći. Ali, ako ste trudni, obavezno se pre upotrebe lekova posavetujte s lekarom.

2. Ciste

Ciste na grudima možemo opisati kao male kesice pune tečnosti, a uzrokovane su estrogenom. One mogu biti bolne. Cista je na dodir čvrsta definisana masa okruglog oblika, a na sreću u većini slučajeva se radi o benignim promenama. Isto tako, ponekad nestanu same od sebe nakon nekoliko meseci. Ako primetite promene na grudima, svakako se prvo obratite lekaru.

Uzroci bola u kukovima: Ove simptome ne smete da ignorišete!

foto: Shutterstock

3. Veličina grudi

"Definitivno postoji veza između velikih grudi i pojave bola u dojkama, a pacijentkinje koje imaju veće grudi često osećaju pritisak kada uklone grudnjak", navodi dr Kejt. Pretpostavka je da se radi o mišićima i činjenici da velike grudi, zbog težine, povlače prema stomaku pa to istezanje može uzrokovati bol. Ako osetite nelagodu prilikom treninga i novi grudnjak ne pomaže, ponekad je estetska operacija ono što može da olakša problem.

4. Previše kafe

Jutro započinjete kafom, čaj pijete popodne, a za desert ćete pojesti čokoladu? Kofein može uticati na promene u hormonima i tako doprineti pojavi bola u dojkama. Neki lekari će čak preporučiti da umanjite konzumaciju kofeina kako bi se simptomi umanjili.

5. Pilule za kontzracepciju

Spomenuli smo kako promene u hormonalnoj slici mogu uzrokovati bol u grudima. Dr Kejt napominje da će se bol javiti kod nekih žena koje upotrebljavaju hormonsku terapiju. Ako vas bol ometa u obavljanju dnevnih aktivnosti, svakako se posavetujte s lekarom o mogućoj promeni terapije.

6. Povreda

Ponekad bol u dojkama uopšte nije vezan za grudi, pa izvor bola ustvari može biti i negde drugde u telu. Na primer, možda ste na jogi radili neki novi pokret i istegli grudne mišiće pa vam se može učiniti da vas bole dojke. Ustvari, bol u leđima, vratu ili ramenima može se osetiti kao bol u grudima.

Glavobolja je kazna, bol u grudima vapaj za ljubavlju: Kako emotivni bol postaje fizički!

foto: Shutterstock

7. Grudi su se povećale

Postali ste majka? Otprilike dva do 5 dana nakon porođaja u grudima se stvara više tečnosti, odnosno mleka, što će uzrokovati povećanje grudi i može biti zaista neprijatan osećaj. Ako dojite, činite to što duže i češće jer može pomoći kod olakšavanja bola. Nosite odgovarajuće grudnjake i koristite hladne obloge kako biste olakšali tegobe.

8. Loš položaj bebe pri dojenju

Pravilno dojenje će vas rešiti puno problema, a ako beba ustima uzima samo bradavicu a nije prislonjena na areolu, to može biti neprijatno i za vas, jer može uzrokovati bol na bradavici, ali i oštećenje.

9. Mastitis

Ako ste majka, sigurno ste čuli za ovaj proces koji karakteriše upala tkiva dojke. Uzrok mastitisa u prvim nedeljama dojenja najčešće nisu bakterijske, niti bilo kakve druge infekcije, nego zastoj mleka, odnosno slaba prohodnost izvodnih kanala pojedinih režnjeva mlečne žlezde. S obzirom na to da se u tim delovima nakupi mleko, to izaziva jaku reakciju organizma koja se manifestuje kao bol, crvenilo i visoka temperatura. O tome porazgovarajte s lekarom.

10. Redak simptom karcinoma dojke

"Bol u grudima se obično povezuje s karcinomom kada je on jako veliki, gotovo neizdrživ", napominje dr Kejt. Iako je retko, ako osetite bol i promene u dojkama koje ne možete nikako objasniti, svakako se posavetujte s lekarom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs