UVRSTITE JE U ISHRANU

NEVEROVATNO ZDRAVA ŽITARICA: Obiluje vitaminima i mineralima, pomaže u REGULISANJU HOLESTEROLA i ŠEĆERA U KRVI!

Sa dobrim razlogom je zovu najzdravija žitarica

Fitnes & Nutricija
Autor:
NEVEROVATNO ZDRAVA ŽITARICA: Obiluje vitaminima i mineralima, pomaže u REGULISANJU HOLESTEROLA i ŠEĆERA U KRVI!
Foto: Shutterstock

Kinoa je zapravo pseudo žitarica, jer se priprema, konzumira i sadrži jednake nutritivne vrednosti kao i žitarica, ali zapravo spada u porodicu trava.

Kinoa je bogata mnogim mineralima kao što su magnezijum, mangan, gvožđe, bakar, fosfor, cink, selen, kalijum i kalcijum koji su neophodni za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma.

Pored mnerala, sadrže i veliku količinu vitamina i to, vitamine B kompleksa i vitamin E. Takođe, sadrže i veliku količinu vlakana, pa povoljno deluju na metabolizam.

Ono što je bitno spomenuti jeste da kinoa sadrži svih osam aminokiselina koje su čoveku potrebne, za razliku od ostalih žitarica koje sadrže najviše tri, zbog čega se ova biljka smatra „super hranom“.

Ovo su sva lekovita svojstva kinoe:

Može da reguliše holesterol

Visoka koncetracija vlakana koja kinoa sadrži pomažu pri snižavanju povišenog holesterola. Upijajuća vlakna pomešana sa žučnom kiselinom se luče u telo i snižavaju loš LDL holesterol. Osobe koje pate od povišenog holesterola i treba da smanje unos životinjskih proteina, kinoa je idealna biljna zamena za iste.

Kontroliše krvni pritisak

Poznato je da kalijum pozitivno deluje na krvni pritisak. Kinoa kalijuma defintivno ima više od svih drugih žitarica, a on održava zdrav bilans natrijuma u organizmu što dalje može da utiče na smanjenje povišenog krvog pritsika.

NEVEROVATNO je šta sve OVA BILJKA može: Nepravedno zanemarena, a izuzetno POVOLJNO DELUJE NA CEO ORGANIZAM!

Kinoa
foto: Shutterstock

Pomaže pri mršavljenju

Vlakna i proteini koje kinoa sadrži daju nam energiju, ali održavaju osećaj sitosti. Osim toga, mogu i da ubrzaju metabolizam i regulišu rad digestivnog trakta.

Može da smanji rizik od dijabetesa

Upijajuća vlakna koja kinoa sadrži kontrolišu nivo šećera u krvi, dokazano je studijama. Zahvaljujući fenolnoj kiselini, vitaminu E i polisaharidu sprečiće neželjene upalne procese koji su povezani sa rizikom nastanka dijabetesa tipa 2.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs