Limun se od davnina koristi u narodnoj medicini. Dobro je poznato da je ova voćka prepuna vitamina C i da je odlična za jačanje imuniteta.
Ukoliko se od limun napravi čaj ceo organizam će se preporoditi. Ovaj napitak je pun vitamina, minerala, a pored toga je vrlo ukusan i osvežavajuć.
Pomaže telu da se izbori sa prehladama, čisti krv, jača imunitet, deluje antivirusno i antibakterijski, olakšava probavu, smiruje živce i srce, smanjuje visoki krvni pritisak, a pomaže i kod reumatizma.
Dokazano pogoduje osobama koje pate od kardiovaskularnih bolesti i povišenog holesterola. Ovaj napitak, takođe, smanjuje nivo šećera u krvi, pa se preporučuje dijabetičarima.
Ovaj čaj ima pozitivan učinak na gastroenterološki trakt. Dobar je i protiv kiseline i nadutosti.
Antioksidansi iz limuna bore se protiv slobodnih radikala koji uzrokuju starenje kože, zato je odličan saveznik mladolikog izgleda.
Deluje i kao diuretik, podstiče proizvodnju urina, pa samim tim čisti urinarni trakt. Osim toga, smanjuje mogućnost zatvora. Antiseptička svojstva limuna ubijaju sve loše bakterije u ustima.
Izbacuje nakupljene toksine
Limun pomaže telu da vrati prirodni pH balans, ali pozitivno utiče i na rad jetre. Jedna čaša dnevno ovog napitka izbacuje sve nataložene toksine.
Sagoreva masne naslage
Još jedan plus ovog napitka je njegova moć sagorevanja sala. Limun sadrži pektin koji dokazano razgrađuje masne naslage.
Čaj od limuna se može spremiti na 2 načina.
Čaj od lista limuna
Sastojci:
- 1 litar vode
- 5 – 6 svežih listova neprskanog limuna
- med
Priprema:
U vodu stavite listove limuna i kuhajte 5 minuta i nakon toga ostavite da se ohladi. Po želji zasladite medom.
Ukliko nemate listove limuna, možete ovaj čaj napravti i od samog ploda limuna. Potrebno vam je:
- 6 limunova
- pola litre vode
- med
Priprema:
Isecite limun na 6 jednakih delova i ubacite u šerpu u koju ste prethodno sipali 0,5 l vode. Kuvajte vodu 3 minuta i ostavite da se ohladi 10-15 minuta. Zatim izvadite limun i pulpu iz vode, pa sipajte toplu vodu sa limunom u šolju za čaj. Za lepši ukus dodajte med.