Zanimljivo

Za svaku priliku: Skuvajte savršenu tursku kafu

Aromatična ulja kafe se brzo rasplinu kada su izložena vlagi i vazduhu. Kako biste uvek skuvali dobru kafu, važe sledeća univerzalna pravila
Nutricija 14.04.2014. - 09:43h Autor: Prva.rs
Foto: Shutterstok

Najveći neprijatelji zrnima kafe su vlaga i vazduh. Kada su jednom izložena ova dva faktora, aromatična ulja kafe brzo se rasplinu. Kafa će duže ostati sveža ako kupite i čuvate cela zrna, najbolje u neprozirnoj i dobro zatvorenoj posudi. Ako kupujete više kafe nego što planirate da potrošite u desetak dana, višak slobodno stavite u zamrzivač.

 

Vaša omiljena kafa otkriva koji ste tip ličnosti, opširnije o tome pročitajte OVDE.

 

Najbolji način da prepoznate sveža zrna kafe je miris - potrebna je slatka, zemljasta aroma kafe. U pripremi kafe nema neke velike tajnovitosti, osnovni postupak je uvek isti – preko mlevene kafe prelijete vruću vodu i tada će se izlučiti aromatična ulja koja daju dobar ukus.

 

Kako biste uvek skuvali dobru kafu, bez obzira da li se služite aparatima ili običnom posudom, važe neka univerzalna pravila: pribor mora da bude čist, koristite svežu, hladnu vodu, koristite odgovarajuću krupnoću mlevenja i pazite na vreme pripreme napitka, pripremite kafu s vodom odgovarajuće temperature prema uputstvima, kafu uvek poslužite odmah nakon pripreme.

 

Kafa, banane i jogurt su idealni za početak dana, a OVDE saznajte više o tome.

 

Kako pripremiti pravu kafu u džezvi

 

Iako je možete pripremiti u bilo kojoj posudi, tzv. turska kafa pripremljena u džezvi odiše stalnom tajnovitošću i romantičnošću. Kod pripreme je bitno da kafu zakuvate barem dva, tri puta, piše autorka "Knjige o kafi" Sara Peri.

 

U džezvu je potrebno staviti dve kašike praškaste kafe i jednu kašičicu šećera, te preliti sa 120 ml vode. Važno je da džezva u tom trenutku ne bude puna više od polovine, jer će kafa nadolaziti kako bude kipela. Kada dodate vodu, kafu promešajte nekoliko puta da bi se šećer otopio. Kada voda zakipi, kafu kuvajte do dva minuta, zatim je pomerite s vatre i ostavite da odstoji dvadesetak sekundi. Postupak ponovite još jednom ili dva puta, pa na kraju ostavite kafu da odstoji minut kako bi se slegla.

 

A kako da vam kafa duže ostane topla pročitajte OVDE.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...