Njen sastav može da deluje preventivno u raznim situacijama i nova istraživanja stalno pronalaze veze između tih sastojaka i pojedinih bolesti. Jedna nedavno sprovedena studija pokazala je da konzumacija sira i vina ima veze sa očuvanjem kognitivnih sposobnosti, pa čak i sa prevencijom demencije.

O čemu se tačno radi? Studija, sprovedena u Ujedinjenom Kraljevstvu, obuhvatila je 1.787 odraslih osoba srednjeg i starijeg doba, tokom perioda od deset godina. Svaki od njih uradio je test fluidne inteligencije na početku, u sredini i na kraju ispitivanja. To je test koji se bavi ispitivanjem kognitivnih sposobnosti poput pamćenja. A za sve vreme istraživanja, učesnici su beležili svoje navike u ishrani, odnosno unos voća, povrća, mlečnih proizvoda i promene u odnosu na uobičajeni način ishrane.

(Stil.kurir.rs)

Hrana i te kako ima uticaja na naše zdravlje i veoma je važno šta jedemo svakog dana.