saznajte više

Nezamenljivi pomagači: Šta dodati ishrani kada vas prehlada iznenadi?

Pravilna ishrana pomoći će vam da brže prevaziđete simptome gripa i prehlade, kašlja, umora i začepljenja nosa.

Fitnes & Nutricija
Autor:
Nezamenljivi pomagači: Šta dodati ishrani kada vas prehlada iznenadi?
Foto: Shutterstock

U slučaju bolesti, hrana se ne doživljava uvek sa entuzijazmom, ali pravi izbor hrane i pića može olakšati tok bolesti, pomoći u jačanju nervnog sistema i bržem oporavku. Ovi proizvodi će doći u pomoć, a imunološki sistem će se brzo nositi sa prehladom, smanjiti njenu težinu i trajanje.

Čaj od kamilice

čaj od kamilice
foto: Shutterstock

Kamilica pomaže u povećanju antibakterijske aktivnosti tela, a takođe štiti imuni sistem i poboljšava san. U jednoj studiji je pokazano da su žene koje su nedavno postale mame, konzumirajući čaj od kamilice nekoliko nedelja, spavale mnogo bolje od onih koje nisu pile ovo piće. Čaj od kamilice jednako je dobar topao ili hladan, a može se koristiti i kao tečnost za razne napitke ili za pravljenje ovsene kaše.

Kurkuma

kurkuma
foto: Shutterstock

Kurkumin je moćno antiinflamatorno jedinjenje koje povećava aktivnost imunih ćelija i efikasnost antitela. Najbolje je kombinovati kurkumu sa crnim biberom kako biste znatno povećali efekte na telo. Mešavinom kurkume i crnog bibera možete posuti supe, čorbe i jela od povrća.

Sušene višnje

Višnje
foto: Shutterstock

Ovaj proizvod je takođe bogat antioksidantima. Sušene višnje smanjuju rizik od oboljevanja gornjih disajnih puteva i jačaju imuni sistem. Zahvaljujući sadržaju melatonina, višnje podržavaju zdrav san. Kada se ljudi naspavaju, manje su šanse da se zaraze virusom ili se razbole.

Orasi

orasi, orah
foto: Shutterstock

Orasi su jedna od najboljih antiinflamatornih namirnica i sadrže nekoliko hranljivih sastojaka koji su važni za podršku imunološkom sistemu, uključujući vitamine E i B6, bakar i folnu kiselinu. Prema najnovijim istraživanjima, orasi smanjuju nivo stresa, a nekontrolisani stres slabi imuni sistem. Orasi i sušene višnje su odlična opcija za grickalice.

Maslinovo ulje

Maslinovo Ulje
foto: Profimedia

Ekstra devičansko maslinovo ulje je prepuno antibakterijskih svojstava. Antioksidanti štite od mnogih zapaljenskih stanja, uključujući dijabetes, bolesti creva i gojaznost. Dovoljno je salatu poprskati maslinovim uljem da biste postigli željeni efekat.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs