saznajte više

Svi pričaju o njemu, kažu da leči sve: Da li je đumbir zaista toliko važan sastojak u ishrani?

Tajna večne mladosti i jakog imuniteta.

Fitnes & Nutricija
Autor:
Svi pričaju o njemu, kažu da leči sve: Da li je đumbir zaista toliko važan sastojak u ishrani?
Foto: Shutterstock

Đumbir je bogat izvor vitamina C - moćni prirodni antioksidans. Štiti ćelije tela od oštećenja slobodnim radikalima, sprečava upalne reakcije, usporava proces starenja, hidrira kožu iznutra i pruža zaštitu od štetnih efekata ultraljubičastog zračenja (pod uslovom da koristite SPF).

Još jedna važna funkcija vitamina C, koju pojačavaju mnogi elementi u tragovima sadržani u korenu đumbira, je jačanje imunološkog sistema. U hladnoj sezoni ovo je posebno važno, jer se verovatnoća obolevanja znatno povećava. Đumbir štiti telo od virusa i patogenih bakterija i podstiče proizvodnju imunoglobulina, a alkaloid gingerol u korenu deluje antibakterijski, povećava proizvodnju toplote u telu.

Pored toga, aktivne supstance u korenu đumbira pružaju efikasnu detoksikaciju tela, uklanjaju sve toksine i poboljšavaju varenje. Đumbir stimuliše proizvodnju želudačnog soka i pospešuje aktivnu probavu.

Đumbir je neprocenjiva pomoć u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti. Čak i ako se sada ne žalite na probleme sa srcem, trebalo bi da razmislite o prevenciji što je ranije moguće. Aktivne supstance u đumbiru pomažu u razređivanju krvi, normalizaciji krvnog pritiska, a takođe sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka.

Koren đumbira odličan je izvor kalijuma, koji je neophodan za skoro sve telesne sisteme da bi pravilno funkcionisali. Pomaže u normalizaciji ravnoteže vode i elektrolita, smanjuje rizik od dehidracije (čime se bori protiv edema), pomaže kod grčeva u mišićima i pospešuje snabdevanje mozga kiseonikom, poboljšavajući tako memoriju i koncentraciju.

Koristite sveži i sušeni koren đumbira, dodajte ga u topla jela, salate, kafu i čaj.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs