Budite pažljivi

Čaj od đumbira može ozbiljno da našteti organizmu, pa čak i da dovede do smrtnog ishoda: Evo kako!

Izgleda da je pogrešno sve što smo do sada čuli o čaju sa đumbirom

Saveti stručnjaka
Autor:
Čaj od đumbira može ozbiljno da našteti organizmu, pa čak i da dovede do smrtnog ishoda: Evo kako!
Foto: Shutterstock

Evo šta smo čuli da može da uradi čaj od đumbira: daje vitalnost telu, ubrzava metabolizam, uklanja toksine iz jetre i stabilizuje probavu, povećava apetit, čisti jetru, poboljšava pamćenje, smanjuje stvaranje gasova u crevima, pojačava mušku polnu potenciju, rastvara višak sluzi na zidovima želuca....

Ali nikad ne zaboravite: dok jedno leči, često lek drugo uništava. Tako je i sa čajem od đumbira. Nina Solokova, ruski lekar i naturopata tvrdi da ulje i elementi u tragovima koji su deo đumbira sprečavaju zgrušavanje krvi. Iz tog razloga ne bismo trebali stalno piti ovaj čaj, ukoliko se pripremamo za operaciju. Barem tri nedelje pre operacije, ovaj čaj ne sme da se koristi. Za ljude koji pate od čira na želucu, čaj sa đumbirom u velikim količinama može biti smrtonosan, jer izaziva pogoršanje bolesti pa čak i krvarenje.

Ovo piće nije ništa manje opasno za one koji imaju kamen u žuči. Aktivira procese u telu, pa tako može da izazove i kretanje kamena, pa situacija brzo postane kritična. Čaj od đumbira je poreklom iz Indije i tamo se ovaj čaj pije sa mlekom, puterom i začinima. Ali oni znaju da se čaj od đumbira nikako ne sme piti ako imate temperaturu jer je u stanju da podigne istu još više, pa tako pogorša bolest. Ali nakon pada temperature, čaj od đumbira ubrzava lečenje.

Ako je jetra zdrava, čaj od đumbira je za nju lekovit. Ali ako je upaljena, čaj od đumbira će napraviti ogromnu štetu. Ukoliko imate bilo koje oštećenje krvnih sudova - čaj od đumbira nije za vas.

Naučnici iz Škotske smatraju da čaj od đumbira doprinosi pobačaju, ali i kontraidikacija kod srčanog udara, hipertenzije, koronarnih bolesti i visokog pritiska. Sam po sebi, čaj od đumbira je veoma opasan u kombinaciji sa lekovima za smanjenje šećera. Pored toga pojačava efekat lekova koji stimulišu srce i snižavaju krvni pritisak, što može dovesti do predoziranja.

Čaj od đumbira stimuliše mršavljenje, ali ga uvek morate piti uz dogovor sa lekarom, jer lekari znaju da velika doza ovog čaja dovodi do povraćanja i dijareje. Vojni lekari tvrde da đumbir narušava vid, ali do danas za to ne postoji dokaz.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs