Naime, kombuha se pravi uz pomoć crnog ili zelenog čaja. Zaslađeni čaj se fermentiše sa dodatkom koji se na engleskom zove SCOBY, a na srpskom SKBK (simbiotska kolonija bakterije i kvasca) koja ovom piću daje malu dozu alkohola i blago gorko-sladak ukus. Zdravstvene prednosti kombuhe uglavnom se pripisuju probioticima, korisnim mikrobima kao što su laktobacili u SKBP-u. Mešavina koja tvori plutajući film koji se zove pelicil i stvara se na površini kombuhe dok vri, pomalo liči na gljivu zbog čega se kombuha ponekad naziva „čajem od gljiva", uprkos tome što nema nikakve veze sa pečurkama.
Ovaj napitak prešao je dug put od svojih početaka u Aziji pre više od 2.000 godina do danas kada je, samo u SAD, prerastao u multimilionsku industriju. Kod nas se ipak i dalje najviše pravi u kućnim uslovima ali se već može i kupiti.
KOJE SU TVRDNJE VEZANE ZA ČAJ OD KOMBUHE
Kod nas se ova pića mahom prave kod kuće dok su inostranstvu u ekspanziji industrijske varijacije na temu čaja od kombuhe. Bez velike dileme, jasno je da je ono što napravite sami i čemu kontrolišete sastojke i proces pravljenja jednostavnija, bolja i zdravija opcija.
Kombuhu bije dobar glas da potpomaže varenje kao i lečenje dijabetesa, ojačava imuni sistem, snižava krvni pritisak i detoksikuje organizam. Njeni zagovornici takođe tvrde da pomaže pacijentima koji boluju od reume, gihta, hemoroida, poremećaja funkcije jetre, karcinoma i nervnih oboljenja.
Ovaj oreol je, nažalost, ipak izmišljen. Ono što čaj od kombuhe izvesno jeste je probiotik koji verovatno povoljno utiče na mikrobiom creva i u tom smislu ga i treba uzimati. Poslednjih godina otkriva se sve više o tome koliko je mikrobiom u organima za varenje važan za naše celokupno zdravlje ali ne, kombuha čaj nije lek za sve bolesti ili “čaj večnog života” kako su ga nazivali Kinezi. Jednom rečju, setimo se toga da bilo šta što leči sve - ne leči ništa.
Pomama za kombuhom odavno je prevazišla nišu ljudi koja se bavi organskom hranom i prešla u široku javnost. Radi se o fermentiranom napitku - nalik jogurtu, kefiru i kimčiju, te kiselom kupusu - ali se u njegovoj osnovi nalazi čaj.