posebno dobar za žene

Prepun vitamina, poboljšava varenje, smanjuje tegobe menopauze: Uvrstite komorač u svoju ishranu!

Komorač je bogat hranljivim sastojcima i izuzetno dobar za zdravlje.

Nutricija 22.11.2020. - 10:14h Autor: Stil / lepotaizdravlje.rs
Foto: Thinkstock

Upravo zato se već dugo vremena koristi kao lekovita biljka za digestivne, endokrine, reproduktivne i respiratorne probleme. Studije pokazuju da komorač sadrži antioksidanse i važna antimikrobna, antivirusna, antigljivična i antiinflamatorna jedinjenja. Pored većeg procenta vitamina C i kalijuma, u njemu se nalaze manje količine mangana, kalcijuma, gvožđa i vitamina B

 

Komorač je posebno značajan za zdravlje žena

 

Zdravstvene koristi komorača prvenstveno su vezane za njegovo ulje. Blagotvorni efekti tog ulja koriste se u lečenju bolnih menstruacija, predmenstrualnog sindroma, menopauze, problema sa laktacijom i sindroma policističnih jajnika. Odličan je i kao stimulans mleka kod žena koje doje.

Međutim, pre upotrebe esencijalnog ulja (oralno, lokalno ili putem aromaterapije), treba se posavetovati sa lekarom. Ovo je naročito važno ako ste trudni ili pokušavate da zatrudnite. Nekontrolisano korišćenje ulja komorača može uticati na efikasnost kontraceptivnih pilula.

 

Pored toga što je dobar za reproduktivno zdravlje, komorač poboljšava varenje. Njegovo seme se koristi kao vrsta začina, a uspešno smanjuje nadimanje i gasove kad se konzumira u vidu čaja.

Ukus i priprema

 

Komorač ima laganu i blagu aromu i slatkast ukus. Kada ga kupujete, birajte lukovicu srednje veličine, sa svetlozelenim čvrstim stabljikama i paperjastim lišćem.

 

Komorač možete jesti sirov ili kuvan. Isecite ga na tanke šnite i dodajte svežim salatama (krastavac, paradajz, kupus, zelena salaata…). Možete ga i izdinstati na šporetu ili ispeći u rerni, ali ga prethodno začinite morskom solju i crnim biberom.

 

Većina recepata zahteva lukovicu, ali su i nežni zeleni vrhovi jestivi. Možete ih usitniti i koristiti kao dekoraciju za najrazličitija jela (uz pire od karfiola, špagete od tikvica, kremaste čorbe…). Seme komorača dodajte u supe, kuvani pasulj ili domaći hleb.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...