zDRAVLJE

Večerala sam bundevu 20 dana: Evo kako mi je popravila zdravlje! (RECEPTI)

Nisam verovala da će se ovako nešto desiti, ali volela sam bundevu i istrajala u tome da je konzumiram svaki dan tokom 20 dana

Fitnes & Nutricija
Autor:
Večerala sam bundevu 20 dana: Evo kako mi je popravila zdravlje! (RECEPTI)
Foto: Shutterstock

Nedavno sam se zaista zaljubila u bundevu. Poslednjih mesec dana sam je stalno koristila u jelima. A onda sam pre par nedelja na internetu pročitala dobrobiti bundeve po zdravlje. Izgleda da je puna vitamina i minerala koji obnavljaju svaku ćeliju u organizmu.

I zbog toga, ja sam odlučila da sprovedem eksperiment: ješću bundevu 20 dana, svaki dan pa ću videti kako će mi popraviti zdravlje!

Nisam ni sanjala da će do prvih pozitivnih rezultata doći tako brzo. Evo šta se desilo:

Ovih dana sam za večeru spremala bundevu tako što sam je ogulila, isekla na kockice i zapekla u rerni. Bila je preukusna!

Za 20 dana sam se:

Rešila 3 kilograma koja su mi uvek bila "višak". To je zato što bundeva sadrži veliku količinu vlakana, koja zasite telo i duže vreme imate taj divni osećaj punoće u stomaku. Sama bundeva je niskokalorična, pa takva večera ne kvari figuru.

Koža lica se zategnula i zablistala. Tome je očigledno doprinela bundeva, koja čisti telo od otrova i raznih toksina, a naše lice samo oslikava ono što se dešava u našem telu.

Probava mi se poboljšala, što znači da se stolica normalizovala. Ranije su me ovi problemi često mučili, ali izgleda da je bundeva to rešila.

Izgleda da mi je bundeva i poboljšala vid. Tj. od kako radim za kompjuterom imam problema sa time što mi se "muti" vid. Ali od kako sam jela bundevu, nisam osećala te probleme.

Ovi gorenavedeni razlozi su mi bili dovoljni da odlučim kako ću bundevu i dalje jesti što češće. Evo već sam našla i par recepata koja ću rado podeliti sa vama:

Krem čorba od bundeve:

Potrebno je: 1 glavica luka, 2 čena belog luka, 1 šargarepa, 1 krompir, pola kilograma očišćene bundeve, voda, začini.

Priprema: Na malo ulja prodinstajte crni i beli luk pa dodajte ostalo povrće. Nalijte vodu i ostavite da se kuva oko pola sata. Zatim štapnim mikserom izmiksajte povrće pretvarajući ga u pire. Dodajte začine i poslužite!

Rižoto sa bundevom:

Potrebno je: 1 šolja pirinča, 1 šolja očišćene bundeve isečene na kockice, 2 šolje pileće supe (ili vode), 1 mali crni luk, 1 čen belog luka, 1 veća šargarepa isečena na kockice, 1 šolja kukuruza šećerca; 2 kašike maslinovog ulja; malo soli, bibera, kurkume.

Priprema: Na ulju propržite crni i beli luk, pa dodajte šargarepu, bundevu i kukuruz šećerac. Dodajte malo vode pa krčkajte. Zatim dodajte pirinač i začine. Promešajte. Nalijte pileću supu ili vodu i ostavite da lagano vri. Nakon 10ak minuta sklonite sa ringle.

Špagete sa bundevom:

Potrebno je: par listova žalfije, pola kilograma očišćene bundeve, 2 čena belog luka, malo soli, bibera, kurkume, vode, ulja i špagete.

Priprema: Na ulju propržite žalfiju pa dodajte na kockice sečenu bundevu. Zatim dodajte i malo belog luka. Nalijte vode i pustite da se bundeva kuva oko 20 minuta. Kada se skuva dodajte joj začine i napravite pire od nje. Zatim skuvajte špagete pa u njih dodajte preliv od bundeve. Uživajte!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs