PRIRODNO REŠENJE

Jača imunitet bolje od vitamina C: Ovaj napitak provereno uništava viruse i čisti disajne puteve!

Dovoljno je da pijete jednu čašu dnevno

Fitnes & Nutricija
Autor:
Jača imunitet bolje od vitamina C: Ovaj napitak provereno uništava viruse i čisti disajne puteve!
Foto: Shutterstock

Čaj žalfije se koristi za jačanje organizma i u borbi protiv mnogih zdravstvenih tegoba. Ovaj napitak se decenijama koristi u narodnoj medicini i jedan je od najmoćnijih za očuvanje zdravlja kompletnog organizma.

Listovi ove biljke sadrže razne minerale kao što su magnezijum, kalcijum i gvožđe, vitamine poput vitamina A i C i vitamine B grupe, esencijalna ulja, tanine i flavone.

Za žalfiju često kažu da je lek za celo telo. Može da se koristi i za oralnu ali i za spoljašnju namenu. Od nje se prave obloge, ali se može konzumirati i kao čaj ili u obliku ulja.

Takođe je bogata i antioksidansima koje pomažu telu u borbi protiv toksina. Samim time blagotvorno deluje na sprečavanje razvoja karcinoma u organizmu, poboljšava rad mozga i funkciju pamćenja.

Žalfija stimuliše centralni nervni sistem i digestivni trakt. Odlična je kod snižavanja telesne temperature. Osim toga prirodni je pročišćivač krvi. Čaj od žalfije maksimalno jača imunitet, pa se preporučuje u periodu kada su virusi aktivni.

Uspešno smanjuje glavobolje i napetost.

Žalfija ima mnoga blagotvorna svojstva, među kojima su povećanje koncentracije i pamćenja, upale grla i respiratornih puteva, promuklost, upale različitih unutrašnjih organa, infekcije genitalnih organa, gljivične infekcije sluzokože i kože.

Do pronalaska antibiotika za sva ova stanja korišćena je isključivo žalfija.

Ova biljka pokazala se i kao veoma efikasna kod simptoma menopauze i poremećaja menstrualnog ciklusa, kod čišćenja jetre od toksina.

Žalfija se spolja primenjuje za zaustavljanje krvarenja i dezinfekciju rana i čireva. Pošto deluje spazmolitički, koristi se i za inhalaciju kod astme, bronhitisa, ali i kod infekcija disajnih puteva.

Žalfija kao antiseptik se primenjuje za ispiranje grla kod upala i afti u grlu i ustima. Žalfija deluje i antimikrobno i spazmolitično (opušta mišiće). Smanjuje pojačano lučenje pljuvačke i reguliše znojenje. Žalfija je prirodni konzervans, jer deluje antimikrobno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs