pogledajte

6 namirnica koje treba izbegavati tokom trudnoće: Utiču na zdravlje fetusa, mogu da izazovu i hronična oboljenja!

Da ne biste naškodile detetu!

Fitnes & Nutricija
Autor:
6 namirnica koje treba izbegavati tokom trudnoće: Utiču na zdravlje fetusa, mogu da izazovu i hronična oboljenja!
Foto: Shutterstock

Trudnoća je neverovatan proces tokom kojeg, između ostalog, buduća majka i njeno dete postaju jedan jedinstveni organizam. Shodno tome, sve što jedete utiče ne samo na vaše telo, već i na telo vašeg nerođenog deteta, koje je mnogo slabije i osetljivije od odrasle osobe. Zbog toga je tokom trudnoće vredno zaboraviti na brojne proizvode (čak i korisne u uobičajenom smislu), tako da to ne utiče na zdravlje fetusa.

Neke vrste riba

foto: Profimedia

Uprkos svim naporima ekologa, morska voda je izuzetno zagađena, uključujući razne toksične elemente. Tu spada živa. U malim količinama je čak i korisna za telo, ali kod većine vrsta morskih riba koncentracija znatno premašuje normu. Živa ne može mnogo naštetiti telu odrasle osobe, ali posledice po fetus mogu biti i više nego ozbiljne. Ali rečnu ribu, posebno pastrmku, stručnjaci preporučuju da jedete više - bogata je esencijalnim omega-3 masnim kiselinama, kompletnim proteinima, vitaminima A i E, neophodnim za formiranje zdravog ploda.

Sirova riba i meso

foto: Profimedia

Tartar i suši su pažljivo marinirani, pravilno kuvani, ali su i dalje sirova hrana koju je najbolje izbegavati tokom trudnoće. Sirovo meso može sadržati određene vrste bakterija sa kojima se odrasla osoba lako može nositi, ali telo u razvoju još uvek nije u stanju da to uradi.

Kofein

foto: Shuterstock

Bez obzira koliko volite čaj, kafu i kakao, tokom trudnoće ih je bolje odbiti. Kofein se brzo obrađuje u telu i može se apsorbovati iz placente i shodno tome doći direktno do fetusa. Ovo povećava rizik od prevremenog porođaja, poremećaja u radu nervnog sistema i verovatnoće razvoja hroničnih bolesti kod bebe.

Sirova jaja

foto: Shutterstock

Pre svega, govorimo o poširanim jajima, Benediktu i bilo kojim drugim oblicima kuvanja, kada žumance ostaje napola pečeno. Jaja ne treba napustiti u potpunosti, ona su odličan izvor vitamina B, zdravih masti i osnovnih minerala. Glavna stvar je da su potpuno kuvana.

Klice

foto: Thinkstock

Čini se da su klice jedna od najkorisnijih komponenata zdrave ishrane, bogate su biljnim proteinima i vitaminima, ali tokom trudnoće treba ih odbaciti. Ponovo se radi o bakterijama koje se često nalaze u proklijalim žitaricama i povrću.

Nepasterizovani sokovi i mleko

foto: Shutterstock

Sa mlekom izgleda da je sve jasno - njegove koristi za telo i dalje su predmet kontroverze za stručnjake iz celog sveta. Sok je kontroverznija stavka na ovoj listi. Prirodni sokovi mogu sadržati previše agresivne bakterije i kiseline za fetus, pa ih pre upotrebe treba prokuvati.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs