ZDRAVE I KORISNE

U ovome su nezamenjive: Tri zdravstvena problema koja semenke bundeve leče kao od šale!

Pored toga što su prepune hranjivim materijama, semenke bundeve sadrže u sebi neke veoma lekovite supstance.

Nutricija 22.09.2020. - 18:09h Autor: stil/minimagazin.
Foto: Thinkstock

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje konzumiranje semenki bundeve kao jednog od odličnih načina da organizam opskrbite neophodnim hranjivim materijama koje ne možete naći u izobilju u drugim namirnicama. S druge strane, ove ukusne semenke sadrže i određene prirodne supstance koje pomažu u lečenju određenih poremećaja i oboljenja. Evo i o čemu se radi.

 

Nesanica i poremećaji spavanja


Nesanica je, sama po sebi, prilično velik problem, ali je i simptom i uzrok drugih mnogobrojnih poremećaja i oboljenja. Osobe koje pate od nesanice često muči i depresija. Za sve one koji pate od nedostatka sna, semenke bundeve odličan su prirodni lek. Njihovo konzumiranje opušta um i telo, eliminiše nervozu i anksioznost te poboljšava san.

 

Evo i kako to funkcioniše: semenke bundeve sadrže aminokiselinu koja se zove triptofan. Aminikiseline su ništa drugo do gradivni blokovi većih proteinskih molekula. Interesantna stvar u vezi triprofana je da ga mozak koristi za proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji se najčešće naziva hormon "dobrog raspoloženja".

 

On smanjuje nervozu i stres, podiže raspoloženje, opušta um i pomaže vam da dobro spavate. Istraživanja pokazuju da konzumiranje semenki bundeve u kombinaciji sa izvorom ugljenih hidrata pomaže da mozak brže apsorbuje triptofan i otpusti serotonin.

Simptomi post-menopauze


Kod žena koje prolaze kroz menopauzu, hormonska neravnoteža prouzrokuje niz simptoma, kao što su česti naleti vrućine (valunge), glavobolje, bol u zglobovima i depresija. Semenke bundeve dokazano pomažu u regulisanju hormonske neravnoteže te leče pomenuta stanja.

 

Istraživanja pokazuju da ovi plodovi jeseni pomažu u povećanju nivoa lipoproteina visoke gustine (HDL), a da smanjuju dijastolni pritisak čime se smanjuje opterećenje na srce te se poboljšava nivo holesterola u organizmu.

 

Kamen u bubregu


Semenke bundeve po prirodi su diuretik. Drugim riječima, one uzrokuju malo češće mokrenje usled čega dolazi do "čišćenja" bubrega i bešike od svih otpadnih materija koje se nalaze u organizmu. Istraživanja pokazuju da semenke bundeve sprečavaju formiranje kalcijum-oksalata (kamena u bubregu) te da pomažu u ispiranju njihovih nakupina.

 

Zapravo, čak i kod pacijenata koji ne reaguju na tradicionalne lekove protiv kamena u bubregu, semenke bundeve imaju olakšavajuće efekte. Bitno je napomenuti da su ove ukusne semenke takođe efikasne u kontrolisanju hipertenzije, artritisa i parazitskih infekcija, a pomažu i u zaštiti kardiovaskularnog sistema i jetre.

 

(Stil.kurir.rs/Minimagazin)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...