REŠITE PROBLEM ZATVORA BEZ LEKOVA

Najbolji prirodni laksativi:Uz ove namirnice regulisaćete probavu i rešiti višak kilograma! Čiste telo i nezamenjive su!

Moćni prirodni recepti, koji će vaš rešiti muka sa probavom i viškom kilograma.

Fitnes & Nutricija
Autor:
Najbolji prirodni laksativi:Uz ove namirnice regulisaćete probavu i rešiti višak kilograma! Čiste telo i nezamenjive su!
Foto: Shutterstock

Problemi sa probavom mogu izrazito uticati na vašu svakodnevnicu. Grčevi, nadutost i zatvor samo su neke od tegoba koje možete rešiti čišćenjem creva uz pomoć prirodnog laksativa.

Zatvor ili konstipacija mogu biti veliki problemi jer se upravo u debelom crevu mogu nakupiti mnoge loše bakterije. Za zdravlje vašeg organizma nužno je obavljanje velike nužde koja pomaže izbacivanje ostataka hrane koji mu nisu potrebni. Ako patite od zatvora i ne uspevate da obavite veliku nuždu, hrana može predugo ostati u probavnom traktu. U tom slučaju pokreću se bakterije i stvaraju fermentaciju što može rezultirati i neugodnim gasovima.

Izbegavajte ovo ako želite redovnu i dobru probavu

-Ako patite od zatvora i često se događa da imate spor metabolizam i zato izbegavajte ove namirnice:

  • banane
  • crveno meso
  • mlečni proizvodi u velikim količinama
  • masna hrana
  • pirinač
  • slani štapići
  • slatki gazirani napici

Ako se zatvor pojavljuje već neko vreme, a koristite i prirodne laksative, proverite koje lekove uzimate. Mnogi lekovi mogu izazvati opstipaciju. Takođe, ako brzo jedete i ne žvačete dovoljno svoju hranu, želudac i creva će teže razgraditi ono što unesete.

Kućni recepti za prirodni laksativ

Postoje mnoge namirnice koje možete koristiti kako bi se rešili zatvora. Dodajte ih svakodnevnoj ishrani i omogućite brz rad metabolizma. Pokretanje metabolizma i često obavljanje nužde jedna je od stavki skoro svake zdrave dijete. Najbolji prirodni laksativ su namirnice pune vlakana.

Šljive i sok od šljiva

Šljive su voće koje je puno topivih vlakana, a sadrže i visoku količinu vitamina A, gvožđa i kalijuma. Osim što pomažu u probavi, šljive pomažu zdravlju srca. Sok od šljive, ako ga konzumirate svakodnevno, može pomoći kod problema sa zatvorom.

Za pripremu ovo prirodnog laksativa potrebno vam je:

  • 4 litre vode
  • 1 kg zrelih šljiva
  • 200 grama šećera
  • 2 žličice limunske kiseline
  • staklene boce za sok

Priprema:

Šljive operite, očistite tako da izdvojite koštice, pa ih nasecite na četvrtine kako bi ih lakše skuvali. Kuvajte šljive u dve litre vode, ali na laganoj vatri sve dok ne omekšaju. Kada šljive omekšaju pustite da se malo ohlade. Izvadite ih iz vode u kojoj su se kuvale, a lonac s vodom ostavite sa strane. Usitnite kuvane šljive štapnim mikserom ili u blenderu pa procedite. Deo koji vam je ostao nakon ceđenja vratite u vodu u kojoj su se kuvale. U lonac sada dodajte šećer, 2 kašičice limunske kiseline i još 2 litre vode. Ponovno kuvajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Kuvanje bi trebalo trajati oko 15 minuta.

Za vreme kuvanja povremeno pomešajte i u međuvremenu pripremajte boce za sok. Boce sterilišite u rerni i lagano ih ugrejte na 70 C. Kada se sok skuva, točite ga u vruće flaše. Zatvorite nepropusnim čepom.

Semenke lana i piskavica

Seme piskavice koristi se u ishhrani i ima mnoga delotvorna svojstva na organizam. Pomaže kod probave, alergija i problema s jetrom i bubrezima. Zanimljivo je da se ovo seme kod žena koristi za povećanje dojki i stvaranje mleka kod majki.

Priprema laksativa od piskavice i lana:

Utopite jednu kašičicu semenki lana i jednu kašičicu semenki piskavice u vodu. Vode neka bude toliko da se upije u smesu. Ostavite da stoji preko dana. Uveče pojedite smesu i pazite da dobro sažvačete svaku semenku. Ukus će biti pomalo gorak, sličan orahu. Metabolizam bi se nakon ovoga trebao pokrenuti, pa očekujte rešavanje zatvora ujutro nakon što se probudite. Ovaj prirodni laksativ možete koristiti maksimalno 20 dana, a nakon toga je nužna pauza od barem mesec dana.

Ako ovaj laksativ koristite duže od 20 dana, postoji mogućnost preterane reakcije probave – nadutost, proliv i uznemirenost želuca. Kako biste to sprečili, koristite ga samo 20 dana i pazite na dovoljan unos tečnosti tokom dana.

Cimet kao dodatak za bolju probavu

Cimet se smatra super namirnicom jer u sebi sadrži antibakterijska svojstva koja pomažu da se rešite loših bakterija iz svog probavnog sustava. Ovaj se dodatak često koristi u dijetama, pa tako postoji i cimet dijeta. Cilj je da se kroz probavu izbace štetne bakterije, ali i izgube kilogrami. Potsticanje brže probave događa se jer cimet pretvara glukozu iz tela u energiju, a ne masnoću. Time olakšava pražnjenje creva i ubrzava metabolizam.

Cimet i mineralna voda kao prirodni laksativ

Mineralna voda uz cimet imati će pozitivan uticaj na vašu probavu radi ugljenikovog dioksida koji podstiče stezanje i širenje probavnih organa. Time se stimuliše pokretanje hrane kroz probavni trakt i istiskivanje crevnog sadržaja prema izlaznom otvoru.

Upotreba je jednostavna: pomešajte čašu mineralne vode i kašičicu cimeta. Možete dodati i malo limunovog soka kako bi efekt bio bolji. Ovaj napitak možete piti ujutro i uveče.

Kafa za dobro jutro

Kafa je poznata kao diuretik što znači da ćete zbog nje učestalo mokriti makar i ne pijete mnogo vode dnevno. Kafa tehnički ne dehidrira, ali postoji šanse da će vam nje nedostajati vode u organizmu. Za oko 30% ljudi kafa ima i laksativnu učinak, čak i ona bez kofeina. Kiseli sastavi u kafi mogu imati stimulirajući učinak na creva i potstaknuti pražnjenje. Uz jutarnju kafu obavezno pojedite nešto zdravo.

Prirodni laksativ ne moraju biti samo namirnice

Osim navedenog, postoji velik popis povrća i voća koje možete koristiti kao prirodni laksativ:

  • grožđe
  • smokve
  • marelice
  • repa
  • cikorija
  • kokos
  • avokado
  • soja
  • rabarbara
  • žitarice od celog zrna

Osim pravilne prehrane pune vlakana, potaknite rad svog metabolizma vežbanjem i kretanjem. Joga je poznata kao disciplina koja omogućava masiranje unutrašnjih organa, pa bi vam tako vežbanje 10 minuta dnevno moglo ubrzati probavu. Lagano hodanje, trčanje i plivanje takođe će potstaći cirkulaciju i rad creva.

Sjetite se dnevno piti dovoljno vode. Dnevni preporučeni unos vode za žene je oko 2 litre, a za muškarce oko 3 litre. Dovoljan unos vode može sprečiti zatvor jer creva trebaju vodu kako bi stolica bila meka.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs