KLONITE IH SE MAKSIMALNO

Izbegavajte ih po svaku cenu koliko god možete: Ovo su potvrđeno najnezdravije i naopasnije namirnice na svetu!

Na neslavnoj listi najnezdravijih namirnica nalaze se proizvodi koje svi veoma često konzumiramo

Nutricija 29.08.2020. - 21:42h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Od ukupno 75 vrsta namirnica koje su proglašene za najopasnije po naše zdravlje, veliki broj korostimo svakodnevno i u velikim količinama. Ovo su samo neke od njih, koje spadaju u sam vrh ove nepopularne liste.

 

Mleko za kafu

 

Sadrži transmasti, šećer i veštačke boje. Utiče loše na pamćenje kod odraslih mlađih od 45 godina i povećava rizik od srčanih bolesti. Umesto toga u kafu sipajte obično kravlje mleko ili nezaslađeno biljno mleko.

 

 

Belo brašno

 

Nema te poslastice koja ga ne sadrži, a o njegovom štetnom dejstvu možemo da vam pričamo do sutra. Zamenite ga brašnom od celog zrna žitarica.

 

foto: Profimedia

 

Voćni sokovi

 

Najbolje je da sokove pravite sami kući nego da kupujete voćne sokove u prodavnici jer su puni šećera.

 

Gazirani sokovi

 

Kako da proslava prođe bez gaziranih sokova? Pa, odlučite se za prirodne sokove koje ćete sami napraviti i tako sprečite unošenje nepotrebnih šećera i veštačkih boja u organizam, koje su ekstremno štetne.

foto: Shutterstock

 

Pohovana hrana

 

Ova hrana je opasna jer sadrži dosta ulja i brašna u kome je pohovana. Odlučite se pre za meso ili plodove mora na žaru.

 

Kobasice i slanina

 

Mesne prerađevine su najgora vrsta namirnica koju možete da konzumirate. Obično obiluju zasićenim mastima i sadrže komponente koje dovode do zapaljenja u telu, kao i nitrate i nitrite.

 

foto: Shutterstock

 

Smrznuta hrana

 

Zamrzavanje hrane je najgori način da joj se produži rok trajanja. Umesto toga odlučite se za organske proizvode.

 

Beli šećer

 

Ok, ovde su reči nadamo se suvišne. Biće ga svuda i u svemu oko vas, zato vam savetujemo oprez. Kad god je moguće zamenite ga medom.

 

foto: Shutterstock

 

Nadevi za kolače

 

Prosto se ne možemo odbraniti od svih slatkiša koji će nam se nuditi, ali se potrudite bar da ne jedete one koji imaju nadeve od sećera ili glazure po sebi.

 

Roštilj

 

Meso spremano na velikim temperaturama. Ovako pripremljeno meso može da sadrži heterociklične amine koji povećavaju rizik od kolorektalnog raka, raka pankreasa, dojke i prostate.

foto: Shutterstock

 

Energetski napici

 

Kako biste izdržali napornu noć u proslavljanju sigurno ćete u nekom momentu da posegnete za energetskim pićem. A pored svih šećera i kofeina koji sadrže, ova pića mogug da budu opasna po vaše srce.

 

Braon pirinač

 

Pored brojnih koristi po zdravlje, braon pirinač ima velike količine arsenika u sebi. On ne samo da je kancerogen, već dugotrajnom upotrebom povećavate rizik od raka kože, bešike i pluća, ali i bolesti srca.

 

foto: Shutterstock

 

Sendvič keks

 

Možda ćete ih dobiti na poklon ili ćete ih i sami ponuditi vašim gostima, ali omiljeni keks mnogih sadrži ne samo palmino ulje koje povećava rizik od upala već stvaraju i veću zavisnost od kokaina i morfijuma.

 

Mafini

 

Novogodišnji ili bilo koji drugi mafini koji su dekorisani savršeno pravi su izazov. Razlog da im kažete ne je taj što su prava kalorijska bomba, pa se nemojte čuditi kada stanete na vagu i ona pokaže katastrofu jer ove poslastice sadrže i preko 400 kalorija u jednom mafinu!

 

Bombone

 

Poslužite se tu i tamo kojom, ali nemojte da preterujete jer su one pune veštačkih boja, šećera i zasićenih masti.

foto: Thinkstock

 

Namirnice sa dodatkom čokolade

 

Kao da krofna sama po sebi nije već dovoljn okalorična i puna šećera pa je još prelivate čokoladom. Nemojte se posle čuditi kada vam ne bude dobro.

 

Žvakaće gume

 

Znamo da vam j epotrebno da osvežite dah, ali iako na većini pakovanja piše da su bez dodatnih šećera ove žvake su pune veštačkih zaslađivača. Zbog svega toga izazivaju nadimanje i glad.

 

Čokoladne i šećerne mrvice

 

Kolače treba ukrasiti, a za to se najčešće koriste mrvice kje su napravljene sa dosta šećera, hidrogenizovanom biljnom masti, veštačkim bojama i voskom.

 

Voćni jogurt

 

Čak i ako ste rešili da se kontrolišete i koliko toliko zdravo hranite, nemojte nikako posezati za voćnim jogurtima. Puni su veštačkih šećera, već napravite sami vaš voćni jogurt tako što ćete dodati voće direktno u grčki i običan tip jogurta.

 

Prelivi za salatu

 

Slažemo se da su kupljeni sosevi za salatu jako ukusni, ali sa njima treba da dolazi i upozorenje da je upotreba loša po zdravlje. Napravite sami dresing za salatu od začina, maslinovog ulja i sirćeta.

 

(Stil.kurir.rs/Msn.com)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs