"Ako želiš da smršaš, nemoj da jedeš posle 18 sati", najveći je mit. Zapravo, postoje namirnice koje ne samo da treba, već se i moraju jesti predveče ako želite da smršate!
Glavni princip koji treba da pratite ako želite da oslabite jeste da žensko telo veoma burno reaguje na napade gladi. Kada ste gladni, telo prelazi na sistem čuvanja energije umesto da hranu koristi kao energiju, skladišteći je u masne naslage.
Ako se držite principa da ne jedete posle 18 časova, a idete na spavanje oko ponoći, verovatno imate problem da zaspite zbog gladi. Ako je to slučaj, sve što ujutru pojedete biće uskladišteno u masne naslage.
Umesto da odlazite na spavanje gladni, predveče jedite sledeće namirnice i sigurno ćete smršati!
1. Fermentisani mlečni proizvodi
Kefir, obrano mleko, švapski sir, domaći jogurt - ovo su izvori lakih proteina, koji se lepo apsorbuju i ne skladište se u formi viška masnoće. Glavno je da ti proteini obavezno budu slani (dakle, bez voćnog jogurta i sličnih proizvoda) i u maksimalnoj porciji od 200 grama.
2. Toplo mleko
Ova navika naših starih nije bila uzaludna, naprotiv, veoma je zdrava. Osim što će vas zasititi proteinima, toplo mleko će učiniti da vam se brže prispava. A što bolje spavate, metabolizam će biti bolji a želja za slatkišima i grickalicama sutradan će biti manja.
3. Jaja
Najbolja opcija pred spavanje jeste dva kuvana jaja ili omlet od dva jaja pripremljen sa paradajzom i spanaćem.
4. Meso živine
Piletina ili ćuretina bez kožice idealan je izbor za večeru. Sjajan je izvor proteina, ali i vitamina A, E, B i čitavog niza minerala. U živinskom mesu praktično nema ugljenih hidrata. Najbolje je za večeru pojesti porciju 100 do 150 grama kuvane ili parene piletine uz istu količinu svežeg povrća.
5. Bela riba
Riba ima nizak procenat masti, a puno korisnih proteina. Za večeru je najbolji izbor bakalar, štuka i oslić.
6. Dinstano povrće
Nakon termičke obrade, vlakna iz povrća se lakše vare. Za večeru možete odabrati kuvano ili dinstano povrće - osim što će vas zasititi bez gojenja, pomoći će da se uklone toksini iz creva. Najvažnije pravilo jeste kuvati bez ulja i sa minimumom soli.
7. Bobice
Šoljica jagoda ili borovnica ne sadrži više od 70 kalorija, a ima nudi puno vitamina i antioksidanasa. Vlakna i pektini iz bobičastog voća odlično stimulišu creva na bolji i brži rad.