Artritis je hronična bolest koja uzrokuje upalne procese i javlja se na području zglobova. Postoji više od 100 vrsta artritisa, a pojava ove bolesti je češća kod žena. Prirodni lek za artritis može biti upravo prehrana, barem u slučaju ublažavanja simptoma.
Simptomi artritisa se obično pogoršavaju tkom godina, a počinju blago. Prvi simptomi koji se pojavljuju su:
- umor i malaksalost
- povišena temperatura
- gubitak telesne težine
U ovom slučaju, ove namirnice su zabranjene:
Ove namirnice se smartraju štetnim kod artritisa i upalnih stanja. Jedna od takvih namirnica je gluten, protein koji se nalazi u pšenici i ječmu te je zbog toga u velikoj većini dostupan na tržištu u proizvodima poput brašna i testenine.
Gluten i artritis se dovode u negativnu konotaciju u mnogim istraživanjima, a i pacijenti iz iskustva govore da se osećaju loše kad konzumiraju hranu bogatu glutenom.
Israživanjem je ustanovljeno poboljšanje kod 66 posto pacijenata nakon prestanka konzumiranja namirnica sa glutenom.
Mleko i mlečni proizvodi mogu, takođe da budu štetni. Preporučuje se unos biljih sireva i drugih mlečnih proizvida.
Zabranjene su i mesne prerađevine, crveno meso i konzervisana hrana.
Paradajz se navodi kao namirnica koja može da ima negativne posledice na obolele od artritisa.