LEKOVITA SVOJSTVA

Ovo voće je efikasnije od svih lekova: Jedna šaka dnevno ubija ćelije raka, podmlađuje kožu i čuva zdravlje mozga!

Maline su odličan izvor vitamina, minerala i antioksidanasa

Nutricija 21.07.2020. - 19:55h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

U ovoj maloj voćki sadržan je veliki broj benefita za celo telo. Sadržaj antioksidanata u malinama može da pomogne u sprečavanju niza zdravstvenih stanja.

 

Vitamini C i E, selen, beta karoten, lutein, likopen i zeaksantin, svi ovi antioksidansi se nalaze u malinama. Takođe, sadrže i biljne hemikalije nazvane flavonoidi, koje imaju antioksidativne efekte.

 

Antioksidansi pomažu telu da eliminiše otrovne materije poznate kao slobodni radikali. Telo proizvodi neke od ovih supstanci tokom metaboličkih procesa, ali druge su posledica spoljnih faktora, kao što su nezdrava hrana i zagađenje. Ako u organizmu ostane previše slobodnih radikala, oni mogu prouzrokovati oštećenje ćelija, što rezultira nizom zdravstvenih problema.

 

Malina je takođe dobar izvor vlakana. Jedna šolja maline sadrži 8 grama, što je gotovo polovina dnevnih potreba tela.

 

Ovo voće nema šta ne leči: Snižava holesterol, čuva srce, jača imuni sistem i nezamenjivo je za probavu! I to nije sve!

foto: Profimedia

Najmanje je 6 jakih razloga zašto biste trebali maline da uvrstite u svoj jelovnik:

 

1. Doprinose zdravlju mozga

 

Stručnjaci su dokazali da konzumiranje ishrane bogate antioksidansima može doprineti zdravlju mozga i neurološkog sistema. Postoje dokazi da vitamini C i E mogu da pomognu u zaštiti mozga i memorije.

 

2. Čuvaju zdravlje srca

 

Istraživanja su pokazala da jedna grupa flavonoida, posebno - antocijanini - koji se nalaze u malinama mogu da suzbiju upalu koja može dovesti do kardiovaskularnih bolesti

 

Maline sprečavaju nakupljanje trombocita i snižavaju krvni pritisak. Takođe su odlične i za snižavanje nivoa holesterola i gojaznosti.

3. Prevencija raka

 

Nacionalni institut za rak je primetio da antioksidanti iz mogu da pomognu u zaštiti tela od raka pluća, jednjaka, želuca i drugih vrsta.

 

2010. godine naučnici su pacijenta obolelog od raka debelog creva lečili ekstraktom Meeker crvene maline. Rezultati su zapanjujući, ekstrakt je ubio više od 90% ćelija.

 

Istraživači su procenili da su antioksidansi odgovorni za otprilike polovinu uništavanja ćelija određenih vrsta raka.

 

4. Smanjuju rizik od nastanka dijabetesa

 

Lekari su 2018. godine zaključili su da dijetalna vlakna mogu da smanje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i ublaže simptome kod ljudi koji već imaju ovo stanje.

 

5. Poboljšavaju rad digestivnog trakta

 

Sadržaj vlakana i vode u malini pomaže u sprečavanju opstipacije i održavanju zdravog probavnog trakta. Adekvatna vlakna podstiču pravilan rad creva, što je presudno za svakodnevno izlučivanje toksina. Povećani unos vlakana takođe može pomoći u smanjenje nivoa holesterola i mršavljenju.

6. Čuvaju zdravlje očiju

 

Malina sadrži antioksidans zeaksantin, koji filtrira štetne zrake plave svetlosti. 

 

Pored svega ovoga, maline sadrže i:

 

Vitamin C: Ovaj vitamin je važan za stvaranje kolagena, koji čini da koža izgleda mladoliko

 

Folat: Folat je neophodan za pravilan rad ćelija. Tokom trudnoće lekari ga prepisuju kako bi podstakli zdrav rast nerođenog deteta.

 

Vitamin K: Prva linija odbrane od svih kardiovaskularnih bolesti.

 

(stil.kurir.rs)

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs