LEKOVITO BILJE

Čudo narodne medicine: Ovaj napitak ublažava depresiju, leči anksioznost i stres!

Čaj od ove biljke je najbolji lek za stres!

Fitnes & Nutricija
09:20h Autor:
Čudo narodne medicine: Ovaj napitak ublažava depresiju, leči anksioznost i stres!
Foto: Shuterstock

Matičnjak je najmoćniji lek za ublažavanje stresa i anksioznosti. Njegova lekovita svojstva poznata su još od davnina, a u narodnoj medicini je nazaobilazan.

Blagotvoran je lek za živce, depresiju, stres, nesanicu, nervozu, histeriju, mučninu, povraćanje i migrenu. Takođe, matičnjak je blag i prijatan lek protiv nadimanja u stomaku, problema sa varenjem, za neuralgiju i dijareju. Čaj od matičnjaka se preporučuju čak i trudnicama.

Sam list matičnjaka, a još češće pomešan sa drugim lekovitim biljkama (npr. hajdučkom travom, gorčicom, lincurom) uspešno se daje slabašnim osobama za pojačavanje apetita.

Matičnjak ima veoma složen hemijski sastav. Zbog toga ima široku primenu u lečenju raznih bolesti. S obzirom na to da matičnjak ima prijatan miris, ne škodi i ne izaziva zavist dugotrajnom svakodnevnom upotrebom, može se bez straha upotrebljavati kao lek.

Čaj sa matičnjakom za smirenje:

Pomešajte jednake delove lista matičnjaka i nane, cveta kamilice, i hmelja. Jednu punu kašiku ove mešavine prelijte sa 200ml kipuće vode, poklopite, ostavite 3h, procedite i pijte.

Budući da ovaj čaj nema toliko prijatan ukus, mnogi ga zaslađuju, bolje medom, nego šećerom.

Ovaj čaj se preporučuje nervoznim osobama, osobama koje su često pod stresom, osobama sa slabim živcima, i onima koji ne mogu mirno da spavaju. Pije se svako veče pred spavanje.

Čaj za migrenu

Potrebno vam je: 20g matičnjaka, nane, korijandera, anđelike i valerijane.

Priprema: Pomešati sastojke i jednu kašiku mešavine preliti sa 200ml kipuće vode, poklopiti i posle 2h procediti i piti pre jela. Možete piti 2-3 puta dnevno po jednu šolju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs