pogledajte

Vitamin K: Pospešuje rad srca, kvalitet kostiju, pomaže u borbi sa korona virusom!

Stranice svetskih magazina, posebno u vremenu pandemije, prepune su opservacija u vezi s blagodatima vitamina K. Međutim, znate li zašto je značajan njegov unos u organizam?

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

Vitamin K ima ključnu ulogu kada je u pitanju zgrušavanje krvi. K označava koagulaciju odnosno proces zgrušavanja i aktivira proteine potrebne u procesima zgrušavanja, pomaže u zaceljivanju rana i sprečava preterano krvarenje.

 

Vitamin K1 pronaći ćete u zelenom povrću poput spanaća ili brokolija, dok vitamin K2 pronalazimo najčešće u žumancima. Tvrdi se da unošenje vitamina K pospešuje rad srca i kvalitet kostiju.

Iako mnogobrojni naučnici preporučuju upotrebu vitamina K, sa njegovim unosom ipak ne bi valjalo preterati jer prevelika koncentracija vitamina K može biti štetna po naš organizam.

 

Takođe, jedna holandska studija pokazala je povezanost između pacijenata sa težim oblicima koronavirusa i nedostatka vitamina K u organizmu.

 

Ipak, korelacija nije i uzrok. Da li bi vitamin K pacijente mogao da zaštiti od razvoja težeg oblika oboljenja pluća, ostaje da se vidi ukoliko bude urađeno detaljno istraživanje.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...