ZDRAVE, PRE SVEGA!

Rotkvice su blago za organizam:Jačaju žuč i jetru, čuvaju srce, snižavaju krvni pritisak! Jedite ih što više, dok traju!

Rotkvice verovatno nisu prvo povrće koje vam padne na pamet kad pomislite da bi trebalo da počnete da se hranite zdravije, ali, ako pročitate ovaj tekst do kraja – to se možda promeni.

Fitnes & Nutricija
Autor:
Rotkvice su blago za organizam:Jačaju žuč i jetru, čuvaju srce, snižavaju krvni pritisak! Jedite ih što više, dok traju!
Foto: Profimedia

Okrugli, mali crveni plodovi koji svakog proleća ulepšavaju trpezu i odličan su dodatak skoro svakoj salati, moćan su izvor kalijuma, vitamina C i vlakana, između ostalih vitamina i minerala.

Rotkvice veom blagortvorno utiču na vaš organizam, a evo i na koji način:

Utiču na jačanje krvne slike

Rotkvice smanjuju oštećenja crvenih krvnih zrnaca, i time povoljno utiču na nivo kiseonika u krvi, a samim tim i poboljšanje celokupne krve slike.

Imaju visok udeo biljnih vlakana

Ako ih jedete svakog dana, ubrzo ćete primetiti da vam se varenje popravilo, zahvaljujući zdravim biljnim vlaknima kojima je ovo povrće bogato. Osim toga, regulisaće stvaranje žuči, čuvajući jetru i žučnu kesu, a smanjiće i zadržavanje vode u organizmu.

Čuvaju srce

Rotkvice su odličan izvor antocijanina, koji srcu pomažu da radi kako treba, snižavajući rizik od kardiovaskularnih bolesti. Bogate su vitaminom C – koji je ključan borac protiv slobodnih radikala i moćan antioksidans, folnom kiselinom i flavonoidima.

Krvni pritisak drže "pod kontrolom"

Ovo povrće je odličan izvor kalijuma, koji je važan za snižavanje krvnog pritiska, i pozitivno utiče na cirkulaciju krvi, što je veoma korisno i važno patite od hipertenzije.

Popravljaju imunitet

Rotkvice su odličan izvor vitamina C, koji pozitivno utiče na sposobnost organizma da se odbrani od prehlada i virusnih infekcija, poboljšavajući imunitet. Ali, za taj efekat, važno je da ovaj vitamin redovno unosite u dovoljnim količinama. Pored toga, vitamin C ublažava štetno dejstvo slobodnih radikala, snižavajući rizik od zapaljenskih procesa i preranog starenja.

Jačaju krvne sudove

Rotkvice sadrže materije koji imaju važnu ulogu u izgradnji kolagena, koji je važan za zdravlje krvnih sudova, snižavajući rizik od ateroskleroze.

Bogate su važnim nutrijentima

Pored ovih koje smo već pomenuli, rotkvice sadrže i vitamine E, A, B6 i K. Osim toga, bogate su antioksidantima, cinkom, fosforom, magnezijumom, bakrom, kalcijumom, gvožđem i manganom, koji su dragoceni za pravilno funkcionisanje organizma.

Uz sve ove benefite, rotkvice spadaju u jeftinije povrće - veza košta oko 40 dinara, a imaju i veoma nizak kalorijski indeks, svega dvadesetak na sto grama, što znači da su pogodne i za sve vrste dijeta i redukovanih režima ishrane.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs