TOP FORMA ZA KRATKO VREME

Ako želite da smršate, jedite ih što češće: Ove namirnice tope masne naslage kao od šale!

Vreme je da telo pripremimo za letnju sezonu

Fitnes & Nutricija
12:03h Autor:
Ako želite da smršate, jedite ih što češće: Ove namirnice tope masne naslage kao od šale!
Foto: Shutterstock

Ako imate nekoliko kilograma viška, još uvek nije kasno da počnete sa mršavljenjem i telo dovedete u top formu.

Postoji nekoliko namirnica koje na potpuno prirodan način započinju proces razgradnje masti, ubrzavaju metabolizam i pored toga, umanjuju apetit.

Masno tkivo nije neuništivo, u njegovu eliminisanju osim nezaobilaznog vežbanja pomaže i konzumiranje ove hrane:

Grejp

Samo pola svežeg grejpfruta ili 250 ml ceđenog soka blokira enzime koji su u telu zaduženi za pohranjivanje masnoća. Sastav vode od čak 90 posto odgovorno je za ubrzavanje metabolizma i samim timesagorevanje masnoća.

Celer

Eterična ulja kojima obiluju stabljike celera ubrzavaju probavu i podstiču apsorpciju hrane u telu. Celer sadrži velike količine kalijuma, elementa odgovornog za izlučivanje vode iz tela. Iako se u našoj kuhinji celer koristi najčešće kao dodatak supama, njegove vrednosti su maksimalno iskorištene jedino kada se konzumira svež.

Preporučuju ga i lekari: Ovaj moćni napitak popravlja krvnu sliku i podiže energiju do maksimuma! (RECEPT)

foto: Shuterstock

Avokado

Folna kiselina kojom avokado obiluje telu pomažu da hranu pretvori u energiju, dok vlakna pomažu kod varenja, stavarju osećaj sitosti i sprečavaju prejedanje.

Čili paprika

Kapsaicin, koji se nalazi u ljutim paprikama sprečava pretvaranje nezrelih masnih ćelija u zrele masne ćelije. Preporučuje se barem jednom dnevno u glavni obrok dodati pola kašike mlevene čili paprike.

Limun

Prirodno topivo vlakno iz limuna, pekticin zaslužan je za upijanje masnoća nakupljenih u telu, dok usporava probavni proces istovremeno zadržavajući osećaj sitosti i smanjujući potrebu za nezdravim međuobrocima. Vitamin C u limunu podstiče proizvodnju karnitina, aminokiseline uz koju se masnoće pretvaraju u energiju.

Najbolje bi bilo jutro započeti sa sveže ceđenim sokom limuna pomešanim s jednim decilitrom tople vode.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs