zdravlje iz prirode

Ajurveda dijeta: Sistem lečenja zasnovan na prirodnom pristupu, koji postoji duže od 5.000 godina!

Ajurveda dijeta zasniva se na ishrani prilagođenoj jedinstvenom balansu naših unutrašnjih energija. Zbunjeni ste?

Fitnes & Nutricija
Autor:
Ajurveda dijeta: Sistem lečenja zasnovan na prirodnom pristupu, koji postoji duže od 5.000 godina!
Foto: Shutterstock

Evo o čemu se tačno radi. Ajurveda na sanskritu znači život i znanje. To je drevni indijski sistem lečenja zasnovan na prirodnom pristupu, koji postoji duže od 5.000 godina. Ajurveda je specifična po tome što se ne fokusira na rešavanje zdravstvenih problema, već na njihovu prevenciju. Ona lečenju pristupa holistički i mentalno zdravlje posmatra kroz simbiozu s fizičkim.

Prema ajurvedi, postoje tri vrste energije: vata (prostor i vazduh), pitta (vatra i voda) i kapha (zemlja i voda). Svako od nas poseduje jedinstvenu kombinaciju ove tri energije zasnovanu na fizičkim, mentalnim i emocionalnim osobinama, što nam daje lični pečat koji nas prati kroz čitav život. Kod svakog pojedinca, jedna vrsta energije je dominantna i naziva se dosha. Ukoliko se dosha poremeti, nastaje bolest. Da bismo utvrdili koja je naša dosha i koja hrana nam najviše odgovara, najbolje je da posetimo stručnjaka za ajurvedu.

Budući da je naš digestivni sistem zadužen za pretvaranje hrane u energiju, dobar metabolizam je put koji vodi do zdravlja. Iz tog razloga, treba da jedemo samo onda kad smo zaista gladni, a hranu treba temeljno da žvaćemo, a ne da je gutamo na brzinu. Treba znati i da se u ajurvedi hrana nikad ne odvaja od vežbanja, spavanja i meditacije. Sve to je neophodno kako bi se održao energetski balans i očuvalo zdravlje.

Prilagodite namirnice svojoj energiji

Da bi jelo bilo dobro, ono mora sadržati različite ukuse, i u sebi imati i nešto slatko, kiselo, slano, gorko i oporo. Svaki od ovih ukusa ima poseban uticaj na naš digestivni sistem i našu doshu. U zavisnosti od nje, zavisiće, doduše, i količina svakog ukusa koji će se naći na našem tanjiru.

Za one kod kojih preovlađuje pitta energija, preporučuju se: jabuke, trešnje, grožđe, mango, dinje, kruške, šljive, lubenica, brokoli, kupus, kelj, zelena salata, pečurke, grašak, pirinač, pasulj, puter, kravlje mleko, kozje mleko, kozji sir, piletina, slatkovodna riba, ćuretina, divljač, bademi, lanene semenke, kokice, semenke suncokreta.

Kada je dominantna kapha energija, najbolja hrana su: trešnje, brusnice, kruške, suve šljive, grožđice, kupus, celer, kukuruz, patlidžan, kelj, keleraba, krompir, rotkvice, ječam, heljda, proso, zob, raž, pasulj, kozje mleko, jogurt, piletina, jaja, slatkovodna riba, škampi, ćuretina, divljač, čija semenke.

Ljudi s vata energijom treba da jedu: banane, dinje, breskve, jagode, krastavac, beli luk, pasulj, batat, bundeve, tikvice, zob, pirinač, pšenicu, puter, kravlje mleko, govedinu, jaja, losos, sardine, tunjevinu, bademe, indijski orah, kokos, lešnik, kikiriki, laneno seme, semenke bundeve, semenke suncokreta.

foto: Shutterstock

Ajurveda dijeta je način života

Ukoliko volite dijete koje se zasnivaju na preciznoj količini kalorija koje smete uneti u organizam, onda ajurveda dijeta nije za vas. Kod ajurvede ne postoje jasne smernice tog tipa. Umesto toga, akcenat se stavlja na to kako telo reaguje na različitu hranu preporučenu za našu doshu i na znakove gladi. Pre nego što se bacimo na jelo, potrebno je da se skoncentrišemo na ono što nam poručuju čula. Treba da uživamo ne samo u ukusu već i u izgledu i mirisu hrane.

Hrana se u ajurvedi ne deli na dobru i lošu. Pa, ipak, neophodno je konzumirati svežu, visokokvalitetnu hranu izbegavajući onu industrijsku, prerađenu. Potrebno je oslušnuti potrebe svog tela i tako odrediti šta je to što nam prija. Ukoliko se nakon obroka osećamo loše, to znači da nam hrana ne prija. Ajurveda dijeta nije nešto što ima početak i kraj. To je stil života koji podrazumeva stvaranje harmonije između duše, tela i prirode.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs