O orašastim plodovima u kontekstu zdrave hrane se u poslednje vreme govori sve više, a nutricionisti navode bezbroj razloga koji govore u prilog tome koliko su oni dobri za zdravlje.
No kada bi morali da odaberete samo jednu vrstu orašastih plodova koju ćete konzumirati, to bi svakako trebali da budu pistaći. Oni spadaju među najstarije orašaste plodove, a još su ih rimski vladari smatrali pravom poslasticom.
Za grickanje se preporučuju kako zbog svog dobrog ukusa, tako i zbog svih benefita koje imaju za organizam, a nutricinoisti su ih nedavno proglasili najzdravijom grickalicom na svetu. Mnogo je razloga zašto bi trebali da postanu deo vaše ishrane, a ovi su sam neki od njih:
Puni su vitamina A, B6, C i E koji su važni za rad srca, jačanje imunog sistema, štite od štetnih zračenja, odlični su za prevenciju raka i očuvanje nervnog sistema. Bogati su magnezijomom, gvožđem, kalcijumom, fosforom, cinkom, manganom, kalijumom i bakrom.
Pomoć kod mršavljenja
Pistaći ubrzavaju metabolizam i regulišu kilažu, a zahvaljujući vlaknima, belančevinama i mastima brzo stvaraju osećaj sitosti.
Pistaći su sjajan izvor vitamina E, moćnog antioksidansa topivog u masnoći, neophodnog za održavanje integriteta stanične membrane i često preporučivanog za zdravu i lepu kožu. Vitaimn E čini sjajan posao štiteći kožu od UV zračenja, pružajući odbranu od starenja i raka kože.