Namirnice

Anemija: Ovaj plan ishrane povećava nivo gvožđa!

Kada patite od anemije morate da jedete više namirnica koje sadrže gvožđe. Međutim, ni vitamin C nije zanemarljiv s obzirom da zaslužan za apsorbciju hemoglobina u telu

Fitnes & Nutricija
16:24h Autor:
Anemija: Ovaj plan ishrane povećava nivo gvožđa!
Foto: Shutterstock

Kada osoba pati od anemije to znači da telo oskudeva nutrijentima. Pre svega do anemije dolazi zbog neuravnotežene ishrane. Međutim, baš kao što loša ishrana može da izazove anemiju, tako je može i izlečiti.

Šta je anemija?

To je stanje u kojem se smanjuje veličina i broj crvenih krvnih zrnaca. Drugim rečima, može se detektovati niskim nivoom hemoglobina u krvi.

Simptomi anemije: Umor, hladnoća, ubrzan srčani ritam, glavobolja, bledilo kože, fizička slabost i opšta tromost.

Plan ishrane za lečenje anemije:

Da biste oporavili telo od anemije potrebno je da ga opskrbite neophodnim nutrijentima iz voća i povrća. Ako zdrava osoba u telo unosi dnenvo 18 mg gvožđa, osoba koja pati od anemije mora da unosi duplo više.

Evo koliko zdava osoba dnevno unosi nutrijenata u organizam:

Gvožđe: Muškarci 8 mg, a žene 18mg

Folna kiselina: 400 mcg

Vitamin B12: 2,4 mcg

Da biste se oporavili od anemije svakodneno morate da konzumirate ove namirnice:

1. Seme lucerke

Lucerka ili alfaalfa je bogata gvožđem, sadrži 1mg na 100g. Pored toga sadrži i vitamin C, kojoi je takođe neophodan u ishrani za anemiju.

2. Zob za anemiju

Svakih 100 grama zobene kaše daje vašem telu oko 5 mg gvožđa.

3. Govedina

Ovo meso je bogato gvožđem, sadrži 3 mg gvožđa na 100 g mesa.

4. Sušene smokve

One sadrže oko 4,2 mg gvožđa na svakih 100 grama. Sveže smokve takođe pomažu, ali sadrže mnogo manje gvožđa od suvih.

5. Kivi

Može se reći da kivi sadrži prirodni koncentrat vitamina C. Sadrži 98 mg na 100 g. U njemu praktično nema gvožđa, ali zahvaljujući vitaminu C, ovo voće će pomoći da vaše telo boilje apsorbuje potrebne nutrijente.

6. Sočivo

Sočivo sadrži oko 3,3 mg gvožđa na svakih 100 grama proizvoda. Osim toga sadrži i folnu kiselinu i bakar.

7. Miso

Ovaj tradicionalni japanski začin se pravi na bazi soje, žitarica i morske soli. Sve njegove sorte su bogate gvožđem. Sadrži ooko 7.1 g gvožđa na 100 grama.

8. Pistaći

Oni sadrže oko 3,9 mg gvožđa na 100 grama. Sadrže bakar oko 1.2 mg na 100g. A kombinacija gvožđa i bakra je presudna za lečenje anemije.

9. Cvekla

Cvekla sadrži i gvožđe (0,8 mg na 100g) i vitamin C, kao i folnu kiselinu.

Kombinacija ova tri nutrijenta stvara barijeru da ne dođe do anemije.

Ipak, nemojte da zaboravite da se ovi nutrijenti koriste isključivu uz lekove koje vam je prepisao vaš doktor.

Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs